Högstående 9000 år gammal civilisation upptäckt i Saudiarabien


Arkeologiska utgrävningar i Al-Maqar i centrala Saudiarabien har avslöjat ett 9000 år gammalt samhälle där man använde sig av husdjur, bland annat hästar. Detta är 4000 år tidigare än vad man trott hittills.

https://youtube.com/watch?v=0AWx_4EkRl8

Omkring 80 artefakter har samlats in på platsen, som har fått namnet Al-Maqar-civilisationen. Bland föremålen finns mumifierade skelett, verktyg för att spinna och väva, statyer av djur såsom strutsar, falkar och en meterhög byst av en häst. En grav med en häst har också upptäckts.

Ali al-Ghabban, vice ordförande för antikviteter och museum på Saudi Commission for Tourism & Antiquities (SCTA), sade att dessa upptäckter utmanar teorin om att männsikan började tämja djur för 5500 år sedan, vilket grundas på tidigare utgrävningar i Centralasien. DNA-tester och koldatering har enligt Ali al-Ghabban bekräftat åldern för de framgrävda artefakterna.

”En staty av ett djur i den här storleken, som kan dateras till den tiden, har aldrig upptäckts någonstans i världen”, sade Ghabban, enligt Saudi Gazette.

Kvarlämningarna upptäcktes i en dal av som tidigare var en flodbädd, i närheten Abha i sydvästra delen av Asirprovinsen nära gränsen till Yemen, ett område som tidigare var känt som Arabia Felix.

”Antikviteterna bevisar att Al-Maqar är den äldsta kända platsen i världen där människor var intresserade av hästar”, sades det i ett offentligt uttalande, där man också tillade att artefakterna visar vilka kulturella aktiviteter som ägde rum bland människor i regionen på stenåldern.

Ghabban sade att de här människorna använde ”metoder för balsamering som är fullständigt annorlunda jämfört med kända processer”, rapporterade tidskriften.

”Den här upptäckten kommer att förändra vår kunskap beträffande domesticeringen av hästar och den kulturella utvecklingen under den senare neolitiska perioden”, sade han.

”Maqar-civilisationen är en mycket avancerad civilisation från den neolitiska perioden”, tillade han. ”Den här platsen visar oss tydligt rötterna för domesticeringen av hästar för 9000 år sedan.”

Ett internationellt team med arkeologer publicerade en artikel i Science i januari där de menar att människor kan ha funnits på arabiska halvön redan för 125 000 år sedan.

Översatt från engelska.