Höga strålningsnivåer i Fukushima-reaktor
Personal från Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) ser tillsammans med pressen på TEPCO:s tsunami-skadade kärnreaktor Fukushima Daiichi i Okuma, Fukushima-prefekturen den 20 februari 2012. (Foto: Issei Kato/AFP/Getty Images)


Strålningsnivåerna inuti en av Japans reaktorer vid kärnkraftverket i Fukushima Daiichi har nått dödliga nivåer och människor kan inte vistas i närheten, enligt en rapport från Japan Times.

Tokyo Electric Power Co, eller TEPCO, säger till tidningen att strålningen i reaktortanken på reaktor nummer 2 har nått 73 sieverts per timme. Människor som exponeras för sådana höga stråldoser skulle på bara några minuter bli illamående och sannolikt dö inom en månad.

Inte heller robotar, endoskop eller annan utrustning kan placeras inne i kammaren eftersom strålningen skulle förstöra dem, säger företaget. Strålning kan förstöra datorchips och förändra bilder som tas med kamera.

Strålningsnivåerna är de högsta som upptäckts av företaget sedan kärnkraftverket skadades under jordbävningen och tsunamin för drygt ett år sedan. Tjänstemän har sagt att de höga nivåerna sannolikt beror på låga mängder kylvatten i kammaren där bränslestavarna finns.

Företaget säger till tidningen att man inte har en klar bild över situationen inuti den inneslutna kammaren på grund av den höga strålningen. Samma sak gäller reaktor 1 och 3 vilka också utsattes för härdsmälta förra året och dessa skulle därmed skulle kunna vara i ett liknande tillstånd.

Talespersonen Junichi Matsumoto från TEPCO säger att företaget behöver utveckla utrustning och robotar som klarar extremt höga strålningshalter.

Eiji Koyanagi, en framstående utvecklare på Future Robotics Technology Center vid Chibas teknologiska institut berättar för Times att robotar enbart kan fungera i två till tre timmar i miljöer med så höga strålningsnivåer.

En annan expert, Tsuyoshi Misawa, professor i kärnreaktorfysik vid institutet för reaktorforskning på Kyotos universitet säger att ”två eller tre timmar är för kort tid” och att ”minst fem eller sex timmar är nödvändigt” för att få en ordentlig bild över vad som pågår i reaktortanken.

Bolaget skickade helt nyligen in ett endoskop i den inneslutna kammaren på rektor 2 innan upptäckten gjordes.

Premiärminister Yoshihiko Noda sade i tisdags vid det globala kärnkraftsmötet i Seoul, Sydkorea, att Japan kommer använda det man lärt sig under Fukushima-katastrofen för att bekämpa kärnkraftsterrorism.

– Vi måste använda kunskaperna och läxorna vi lärt oss i Fukushima-krisen för att förbereda oss för skador skapade av människor, såsom terroristattacker mot kärnkraftverk, sade Noda enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Noda sade att krisen i Fukushima visat på hur sårbara kärnkraftverk är och menar att länder som använder denna energikälla behöver tillämpa bättre säkerhet och katastrofplaner.

Japans premiärminister planerar utökad träning för poliser och andra säkerhetsstyrkor som förberedelser ifall en ny kärnkraftolycka skulle inträffa, antingen på grund av människor eller på annat sätt. Japan kommer även införa högre bevakning av kärnkraftsanläggningar och skära av datorsystem från utomstående nätverk för att förhindra internetbaserade cyberattacker.

Artikeln på engelska.