Höga priser orsakar strejker i Kina
Löneökningar på Foxconn i Shenzhen har utlöst protester med krav på löneökningar på andra platser. Fotot visar Foxconns huvudkontor i Taiwan. (Foto: Patrick Lin/APF/Getty Images)


Allt eftersom priserna skjutit i höjden i Kina har arbetare inom tillverkningsindustrin över hela landet strejkat för högre lön.

Vissa experter varnar för att lönerna inte håller jämna steg med priset på konsumtionsprodukter, men andra menar att lönekraven kan leda till att många små och medelstora företag kan gå under.

Hongkongbaserade tidningen Wenweipo rapporterade den 9 juni att upprepade strejker inom tillverkningsindustrin har lett till höjningar av minimilöner i flera städer och provinser i Kina.

Ledande företag som Foxconn och Honda har gått med på löneökningar på mellan 20 och 30 procent.

Det låter som en bra sak för arbetarna, men Nanfang Daily rapporterade den 9 juni att många experter nu tror att levnadskostnaderna kommer att fortsätta stiga och att konsumentprisindex kan komma att överstiga treprocentsgränsen.

En användare på Nanfang Dailys BBS vid namn Lin Quanhui, som påstår sig arbeta för ett statligt företag i pärlsflodsdeltat skrev att företagets vinst ökat stadigt de senaste åren.

”Jag anses allmänt som något av ryggraden på teknologisidan i företaget. De senaste åren har min lön dock bara ökat med 1,5 procent medan konsumentprisindex gått upp med 3 procent och priset på fläsk redan gått upp med 50 procent”, skrev Lin.

Tang Jun, som är sociolog och arbetar vid Chinese Academy of Social Sciences, tror inte att inkomstproblemen kan lösas bara genom att man höjer minimilönerna.

– Dagligvaror stiger i pris mer än konsumentprisindex. På grund av detta kommer den här gruppens levnadsstandard att fortsätta att sjunka.

Global Times citerade den enda tillåtna fackföreningsrörelsen i Kina, statliga All China Federation of the Trade Unions, som uppgav att lönedelen av Kinas BNP minskat från 56,5 procent 1980 till 36,7 procent 2005.

Chai Kwong-wah, ordförande för en organisation som samlar Hongkongs små- och medelstora företag sade att hälften av hans medlemmar uttryckt rädsla för att behöva lägga ner verksamheten inom ett till två år.

– Affärsidkare i Hongkong följer noggrant löneförhöjningarna på Foxconn och ökningen av minimilönerna, sade han.

Många av de japanska företagsägare verksamma i Kina som Chai känner överväger att lämna Kina. Hongkongbaserade små och medelstora företag som inte har stora vinstmarginaler riskerar även de att behöva lägga ner.

Chai sade att de flesta av dessa mindre företag uttalat att de inte kommer att följa Foxconns löneökning eftersom de ”helt enkelt inte har råd”. De fruktar även att det kommer att bli en dominoeffekt och att arbetare nu kommer att ”strejka så fort de inte är nöjda”.

När organisationen hade möte nyligen sade över hälften av de affärsmän som driver företag i pärlsflodsdeltat att de planerar att helt lägga ner verksamheten på grund av stora underskott, små vinstmarginaler och ständiga krav på löneökningar.

En affärsinnehavare sade att han förlorade över tre miljoner yuan förra året. ”Den billiga arbetskraftens tid är förbi i Kina, men utländska kunder vägrar att betala mer för produkterna” ska han ha sagt.

Ekonomiprofessorn Hu Xingdou från Beijing Institute of Technology tror att de utbredda strejker som nu pågår visar på slutet för billig arbetskraft i Kina.

Sett från ett annat håll tror han dock att situationen är ett tillfälle för företagen att förändra sig, att utveckla produkter med ett högre värde och ge sig in på högteknologimarknaden.

Enligt Hus beräkningar är för närvarande den totala kapitalinkomsten dubbelt så stor som den totala arbetsinkomsten.

– I många utvecklade länder är förhållandet det omvända, sade han.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37312/