Hög talibanledare gripen


Den Natoledda styrkan Isaf har tillsammans med afghanska soldater gripit en hög befälhavare i talibanrörelsen, meddelade Nato i dag.

Mannen greps natten till i dag. Han namngavs inte av Nato.

”Under natten genomförde afghanska nationella säkerhetsstyrkor och Isafsoldater en noggrant planerad räd”, meddelade Nato.

Soldaterna grep befälhavaren, som var efterlyst av polisen ”i samband med ett stort antal brott”.

Mannen lyckades ta sig till provinsen Helmand undan en tidigare Natooperation i provinsen Kandahar.

I går meddelade den afghanska regeringen att myndigheterna gripit en nära medarbetare till mulla Mohammad Omar, talibanrörelsens ledare.

USA:s befälhavare i Afghanistan vill förlänga tjänstgöringen för 1 200 amerikanska soldater på grund av oron vid gränsen till Pakistan.

USA:s försvarsminister Robert Gates sade på en presskonferens under sitt pågående besök i Afghanistan att han kan tänka sig att rekommendera president George W Bush att öka antalet soldater i landet. Gates visit i Afghanistan har föregåtts av rapporter om kraftigt ökat våld i söder.

Den amerikanske befälhavaren Karl Eikenberry sade i går kväll till journalister att han har rekommenderat försvarsdepartementet i Washington att 1 200 soldater som skulle ha rest vidare till Irak efter fyra månader får förlängd tjänstgöring i Afghanistan ända till årsskiftet.

Diskussionerna om att öka truppnärvaron i Afghanistan förs samtidigt som president Bush gett order om en ökning med 21 500 man i Irak.

Omkring 24 000 amerikanska soldater finns nu i Afghanistan, fler än någonsin sedan kriget inleddes i oktober 2001 enligt Eikenberry.

Eikenberry sade också att talibanerna verkar förbereda en våroffensiv i södra Afghanistan, speciellt mot rörelsens gamla fäste, staden Kandahar.

– Men även om det blir en våldsam vår och jag fruktar att vi får mer våld ända in på sommaren så är jag absolut övertygad om att vi kommer att kunna dominera situationen.