Hjälparbetare misstänks förskingra donationer
Läkare flyttar en överlevande till fältsjukhuset som tyska Röda Korset uppfört i Dujiangyan, Sichuanprovinsen. (Foto: China Photos/ Getty Images)


I den systematiska korruptionen inom Kinas kommunistparti (KKP) är falska siffror på kvitton ett vanligt fenomen. Nu höjs misstankarna om att samma sak händer med donationerna ämnade för återuppbyggandet av den skalvdrabbade befolkningens bostäder.

Lokala apotek kräver nu att resurserna kontrolleras så att donationerna går till rätt ändamål.

– Det var två medarbetare från Röda Korset i Zhongjiang som försökte köpa medicin till jordbävningsofferen för 10 000 dollar i vår affär, men de ville att vi skulle skriva en siffra fem gånger så hög som det verkliga priset. Vi vägrade, men apoteket här bredvid gjorde som de blev tillsagda, berättar en detaljhandlare för NTDTV.

En lokalinvånare från Sichuanprovinsen menar att allt fler inser hur många liv som gått till spillo på grund av korruptionen inom KKP.

– De är till och med ute efter donationer och resurser ämnade för räddningsarbete. Det finns över huvud taget ingen tillit kvar för KKP, säger invånaren.

På grund av den ineffektiva förvaltningen av Kinas Röda Kors-organisationer väljer många kineser att själva föra in de donerade resurserna i jordbävningsområdet eller överlåta dem till pålitliga samhällsorganisationer. Så har två av de tre största internetföretagen i Kina gått till väga då de skänkt pengar. För att undvika korruption tar de en alternativ väg utan kontakt med KKP.

En invånare från Guangxiprovinsen hävdar att korruptionen är ett oundvikligt resultat av diktaturen.

– Regeringen utnyttjar sin överväldigande kontroll för ha makt över allting. Det finns inga gränser för regeringens ageranden så korruptionen i Kina är ohejdad.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-26/71039.html