Hjälp framme i Burma - men inte tillräcklig
Burma, Dedaye, 7 maj, 2008: Barnen försöker att rädda sina tillhörigheter från det som är kvar efter cyklonen. Militärjuntan har godkänt ett FN-flyg som ska leverera hjälpsändningar till Burma men det är inte troligt att den anländer förrän i slutet av veckan. (Foto: AFP/Khin Maung Win)


Cyklonen Nargis som drabbade Burma den 2 och 3 maj orsakade en fruktansvärd förstörelse och försatte upp till drygt en miljon människor i behov av akut hjälp, enligt uppskattningar gjorda av FN.

Myndigheterna har bekräftat att fler än 22 000 personer har dödats och minst 41 000 saknas. Men den amerikanska ambassaden i Burma varnade för att dödstalet kan stiga upp mot 100 000 eller mer om inte hjälpen når fram i tid, rapporterade BBC.

Under veckan vädjade regeringar runt om i världen till militärjuntan i Burma att underlätta för internationell hjälp att komma in i landet. Den första internationella katastrofhjälpen anlände på onsdagen, medan FN:s hjälppersonal fick tillstånd att arbeta i området först på torsdag. UD meddelade att Sverige står berett med humanitärt stöd genom Sida.

Cyklonen Nargis, med vindar på över 190 km per timme, nådde Irrawaddydeltat i fredags. Deltaområdet är landets största risodlingsfält. Havsytan har stigit med drygt tre meter i stora områden. De flesta invånare bor i bambuhus och de var värst drabbade, enligt den engelska människorättsorganisationen Burma Campaign.

Nargis passerade Rangoon sent på fredagskvällen och orsakade omfattande förstörelse på byggnader, vägar och kraftledningar. Sedan fortsatte den åt nordväst under lördagen. Regionen Irrawaddy, Rangoon, Pegu, Karen och Mon med cirka 24 miljoner invånare drabbades och har deklarerats som katastrofområden, enligt uppgifterna från den amerikanska hjälporganisationen COEDMHA, en filial till försvarsdepartement.

Som alltid när en katastrof inträffar gäller det att hjälp kommer fram snabbt. Brist på rent vatten, mat, sjukvård och fungerande sanitära system ökar risken för sjukdom och mänsklig lidande.

– Tiden är det essentiella och vi har redan nått de drabbade med mat. Vi mobiliserar nu alla resurser för att rädda liv, meddelande Josette Sheeran, chef på FN:s matprogram från Washington.