Hizbollaledare som första gäst i Assanges pratshow
Wikileaks grundare Julian Assange (mitten) lämnar Högsta domstolen i centrala London den 2 februari 2012. (Foto: Carl Court / AFP / Getty Images)


Julian Assange, grundaren av Wikileaks, intervjuade Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah som första gäst i sin pratshow på rysk statlig RT-nyhetskanal.

”Jag vill veta: Varför kallas han en frihetskämpe av miljoner människor och samtidigt en terrorist av miljontals andra” frågade Assange i sitt program, The World Tomorrow (Morgondagens värld).

Nasrallah, som hävdade att det var hans första intervju på sex år, sade att Hizbollah stödjer Syriens president Bashar al-Assad, eftersom hans regim stödde den i Libanon-baserade organisationen. Al-Assad” har inte backat inför israeliska och amerikanska påtryckningar”, tillade han.

Nasrallah betraktas som en efterlyst terrorist av USA, Israel och andra regeringar och Hizbollah anses också vara en terroristorganisation.

”Redan från början har vi haft en regim som varit villig att genomgå reformer och att föra dialog. På andra sidan har man en opposition som inte är beredd att föra dialog och inte heller på att acceptera reformer ”, sade Nasrallah.

Assange genomförde intervjun från en hemlig plats i Storbritannien och använde Skypes videoprogram för chatt för att kommunicera med Nasrallah.

New York Magazine dömde Assanges premiär som helt undermålig. 

”När man tänker på gratisprogrammet plus Skype, var lo-fi-teknikens produktionsvärden undermåliga under hela den 30-minuter långa showen då kameran växlade mellan närbilder på Assange, ofta med händerna över ansiktet, och Nasrallah, som tydligt satt framför en blå bakgrund och ett par flaggor”, skrev Joe Coscarelli i tidningen.

Coscarelli kritiserade Assanges intervjustil med att han ställde Nasrallah, som är en kontroversiell figur, ”förutsägbara men inte inträngande frågor om Israel, Syrien och WikiLeaks dokument.”

Översatt från engelska