Hittade mynt var tusen år gamla
En skärmbild från Google Maps över Wessel Islands vid Australiens norra kust.


Forskare har hittat fem 1 000 år gamla afrikanska mynt i Norra territoriet i Australien. Upptäckten skulle kunna tvinga historikerna att omvärdera vem som först upptäckte Australien.

Mynten hittades 1944, men ny forskning har visat att de är så pass som 1000 år gamla, enligt Australian Associated Press. De hittades av en australisk soldat som var stationerad på Wessel Islands under andra världskriget.

Ian McIntosh, professor i antropologi på Indiana University, sade i en kommentar: ”Många teorier har lagts fram av framstående forskare, och det huvudsakliga målet är att lägga fler bitar i pusslet. Finns det ett skeppsvrak? Finns det fler mynt?”

Forskarna menar att mynten kan dateras till mellan år 900 och år 1300 och att de kommer från sultanatet Kilwa i Tanzania.

Alla möjligheter ligger framför oss”, fortsatte han, ”men bara den föreslagna expeditionen kan hjälpa oss att besvara vissa av dessa förbryllande frågor.”

Forskarna på Indiana University menar att mynten kan vara rester av ett tidigt sjöfartsnätverk som länkade ihop östra Afrika, Indien och Kryddöarna.

Översatt från engelska

” target=”_blank”>