Hinduer protesterar mot svastikaförbud
Svastikan har varit en religiös symbol för fred och godhet i tusentals år. Hinduer protesterar nu mot Tysklands försök att få symbolen - som i Europa främst förknippas med nazisterna - förbjuden i hela EU. Kvinnorna på bilden deltar i en festival i Nepals huvudstad Katmandu tillägnad gudinnan Durga, symbol för kraft och det godas seger över det onda i hindusisk mytologi. (Foto: AFP)


Tyskland har föreslagit att hela EU ska förbjuda svastikasymbolen, som bland annat användes i nazisternas hakkors. Men den är också en mycket gammal religiös symbol, hos bland annat av hinduerna, vilka nu protesterar mot förslaget.

Ramesh Kallidai, ledare för Hindu Forum i England säger till BBC att ett förbud mot svastikan skulle innebära diskriminering av hinduerna.

Han har skrivit till EU:s lagstiftare med upplysningar om att svastikan har varit en fredlig religiös symbol i flera tusen år, långt innan nazisterna började använda den. Ramesh Kallidai menar att ett förbud mot svastikan, baserat på nazisternas användning av den under några år på 1900-talet, kan jämföras med att förbjuda det kristna korset enbart för att Ku klux klan använt brinnande kors.

Svastikan är sedan tidigare förbjuden i Tyskland, som även 2005 försökte få den förbjuden i hela EU men då mötte motstånd från flera länder.

Vid nyåret tillträdde Tyskland det halvårslånga ordförandeskapet i EU. Förbudet mot svastikan föreslås tillsammans med ett förbud mot förnekelse av nazisternas utrotningar i samband med andra världskriget och avser alla EU-länder.