Hemvändarprogram för adopterade från Korea
Hundra adopterade från Korea återvände för att delta i ett program för att lära känna sitt ursprungsland lite bättre. (Foto:Cecila Svensson)


I ett monsunvarmt Seoul, Korea, hölls NIIED:s (The National Institutefor International Education Development) homecoming program den 22-29 juli 2009. 100 deltagare från tolv länder slöt upp; Frankrike, Italien,Tyskland, Schweiz, Holland, Belgien, Danmark, Norge, Sverige, USA, Kanada och Australien.

Deltagarna fick prova på det mest karaktäristiska för Korea – koreansk maskdans, taekwondo, teceremoni och fick även en genomgång av det koreanska språket. Sedan blev det sightseeing, med bland annat koreanska palats och så fanns det tillfällen för shopping förstås. Föreläsningar och workshops hölls om ämnen som till exempel ”Identitet och koreansk kultur i världen” och ”Ta en titt på livet i Korea från adopterade koreaners synvinkel”.

Programmet sponsrades av NIIED, ett nationellt institut för internationell utbildning som ligger direkt under utbildningsdepartementet i Korea.

– Det är dags för den koreanska regeringen att ägna mer uppmärksamhet åt utlandsadopterade koreaner. Vi kommer till nästa år att utöka programmet. Berätta gärna för era koreanska adopterade vänner om detta, säger Chung Sang Ki, ordförande i NIIED.

NIIED homecoming program arrangerades i år av G.O.A.L, en NGO som till stor del utgörs av utlandsadoptopterade från Korea. De arbetar för att hitta adopterades biologiska familjer samt att ge dem en upplevelse av livet och kulturen i Korea.

– Det finns många koreanska organisationer som tror att de vet adopterades behov. Vi tror att vi gör och tänker annorlunda. Som en organisation som utgörs av adopterade anser vi att vi vet bättre hur vi kan tillgodose våra behov, säger Dae-won Wenger, generalsekreterare på G.O.A.L.

– Jag kom hit för att träffa andra adopterade och få uppleva olika saker i Korea. Och för att få träffa min koreanska familj, säger Malin Comstedt, 35 år, som kommer från Sverige.

– Det är första gången jag är i Korea och mitt syfte är inte att hitta mina koreanska föräldrar, men om det händer skulle jag gärna göra det, säger Jean-Michel Hudry, 37 år.

Jean-Michel arbetar som mjukvaruutvecklare och kommer från Frankrike.

 

Fakta:

För att söka till NIIED:s homecoming program för nästa år kontaktar man koreanska ambassaden eller konsulatet i sitt respektive land. För attveta mer om 2009 års program se G.O.A.L:s hemsida http://www.goal.or.kr

 

Varje deltagares kostnader för resa, mat, logi och transport sponsrades av NIIED.