Har du smutsiga handdukar?
Arbetare vid ett textilfärgeri i södra Indien. (Foto: Alma Johansson)


Nästa gång du tänker köpa textilier eller kläder – fundera på om du verkligen behöver dem. Vi förbrukar mer och mer textilier i Sverige. På tio år har förbrukningen nästan fördubblats. Vi köper 24 kg textil per person och år! Tillverkningen har ett högt pris som vi sällan märker. Både människors hälsa och miljön drabbas hårt.

Hälften av våra kläder tillverkas i bomull. Bomullsodling slukar mycket vatten. Det går åt 10 000 – 17 000 liter vatten till 1 kilo bomullsfibrer. Mer än hälften av världens bomullsfält konstbevattnas. Dessutom används allt mer bekämpningsmedel. Bomullsodling som sker på 2,4 procent av världens odlingsareal, står för elva procent av alla kemiska bekämpningsmedel och 25 procent av alla insektsmedel. Cirka 40 000 människor dör av bekämpningsmedel varje år.

Även då tygerna framställs går det åt mängder av kemikalier; till ett kilo textil går det åt ett kilo kemikalier. För ett halvt sekel sedan var det Viskan som färgades röd och blå av utsläppen från textilfabrikerna. Nu finns det ett talesätt i Kina, ”att man kan se vilka färger som är på modet genom att titta på floderna”. Giftiga utsläpp från Kinas snabbt växande textilindustri är en orsak till att många av landets största floder liknar öppna avloppsledningar. 80 procent av de kinesiska floderna är så förorenade att de inte längre innehåller någon fisk.

Tänk efter innan du handlar – och välj miljömärkta alternativ! Det finns produkter som är märkta med Bra Miljöval, Svanen och EU-blomman. Naturskyddsföreningen har en guide till butiker med sådana varor på sin webbplats.

Om du frågar efter miljömärkt textil och dessutom drar ner på konsumtionen och köper en del på second hand är du en del av lösningen. Ett smutsigt förflutet kan bytas mot en ljusare framtid!