Handlare slutar med kortbetalning
Master card (Foto:AFP/ Lennart Preiss)


Att handla för hundra kronor och betala med kort går bra, men vissa handlare tar ut en avgift för köpet. Anledningen är att bankerna tar ut mellan en till tre kronor om kortet är kopplat till ett konto. Är det istället ett kreditkort, får handlare dessutom betala mellan 1,5 till 3 procent på köpesumman. 

Av den anledningen tar en del handlare ut en avgift på småbelopp, något en ny lag, som träder i kraft 1 augusti, vill sätta stopp för. Lagens tillkomst beror på ett EU-beslut.

En annan anledning till lagen är att man vill minska mängden kontanter i handeln eftersom hanteringen är både riskfylld och dyr. Men många handlare som säljer varor för småsummor kommer efter 1 augusti att endast ta emot kontanter vilket går stick i stäv mot lagens mening.

Finansmarknadsminister Mats Odell vill sätta tryck på bankerna. De tar ut avgifter för korthantering trots att den är billigare att sköta än kontanterna.

– De måste tydligare redovisa sina kostnader och se till att varje betalsätt bär sina egna kostnader, säger Mats Odell till SvD.