Hamnarbetarförbundet vill se förändringar i det nya kollektivavtalet med Sveriges Hamnar. Nu varslar man om strejk den 21 maj för att få fart på förhandlingarna. Även Transport varslar om strejk efter "strandade förhandlingar" om inhyrd personal i hamnarna.
Enligt Erik Helgeson, Hamnarbetarförbundets vice ordförande, handlar det om en total nedläggning av arbetet – om inte avtalsförhandlingarna nått längre innan dess.
– Vi varslar om strejk onsdagen den 21 maj, mellan klockan 12 och 18 i alla svenska hamnar, säger han vid en pressträff.
– Det är en inledande stridsåtgärd för att få till konstruktiva samtal.
Bland kraven från förbundet finns en begränsning av hur många av de anställda som ska få vara bemanningsanställda.
Med bakgrund i att Erik Helgeson tidigare i år blev uppsagd från sin tjänst i Göteborgs hamn vill Hamnarbetarförbundet även se en stärkt förhandlingsskyldighet och ett bättre skydd för förtroendevalda.
Transport varslar
Även Transportarbetareförbundet varslar om konflikt efter vad förbundet beskriver som strandade förhandlingar med Sveriges Hamnar om "missbruk av inhyrd personal".
Man varslar i första hand om en blockad mot nyanställning och inhyrning den 21 maj. Därefter om strejk som bryter ut i omgångar i olika hamnar med start den 30 maj.
– Vi har ingen som helst vilja att hamna i konflikt, men läget har tvingat oss att varsla. Sedan är vi hela vägen lösningsinriktade och står givetvis till förfogande både för motpart och medlingsinstitut, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.
Transport har runt 1 700 medlemmar som jobbar i hamnarna.
"Ohållbar situation"
"Medlemsföretagen sitter i en ohållbar situation när de får varsel om strejk från två olika fackföreningar, som vill två olika saker", säger Johan Grauers, förhandlingschef för Sveriges Hamnar, i en skriftlig kommentar till TT.
"Det hamnarna behöver är lugn och ro samt fokus på verksamheten, särskilt i en tid av oro och ett sämre säkerhetsläge".