Halmstad firar 700 år
Halmstadbon Anders Kraft, ofta sedd i tv4:s Nyhetsmorgon inledde firandet på Stora torg, sju minuter över ett på torsdagen.


Den 31 maj 1307 föddes Halmstad, i och med att Hertig Kristoffer av Halland och Samsö utfärdade ett privilegiebrev för staden. I dagarna fyra firas nu 700-årskalaset med festen Vågspel, som är en vandring genom stadens rika historia.

Tusentals människor kom den första sjudande kalasdagen, som startade klockan 13.07 efter sju minuters ringning i kyrkklockorna, och fortsatte med sju dundrande salutskot med en fältkanon från 1940, laddad av hemvärnsmännen Urban Hemhagen och Leif Sondell.

Förberedelserna har pågått sedan 2002, och redan innan själva födelsedagen har en del firande förekommit. En medeltidsby har byggts upp i närheten av fotbollsarenan Örjans vall, hemmaplan för Halmstads bollklubb. Medeltidsbyn öppnade tidigare i maj och där har åtskilliga skolbarn kunnat lära sig om livet i flydda tider.

Festen Vågspel är upplagd som en vandring från den äldsta kända bebyggelsen, som ligger utanför dagens centralort uppströms längs Nissan, i Övraby kyrkoruin. Därifrån går besökarna genom tidsåldrarna, via medeltidsbyn, en konsthall under bar himmel och mängder av andra kulturella evenemang, bland annat ett renässansspel på Halmstads slott som visar hur Halmstad blev svenskt.

Vid åns mynning i Kattegatt finns modernare företeelser som försvarsmakten, en företagsby och en scen som bjuder på föreställningen Panta Rei – allting flyter – som speglar de 700 åren i musik, teater och dans. Den beskrivs av arrangörerna som ”en spektakulär tidsresa, där medeltidsbonden ställs mot dagens monstermaskiner”.

Förberedelserna av det storskaliga födelsedagsfirandet har smugit sig ända in i skolornas klassrum. Susanne Backe, lärare på Slottsjordsskolan, berättar att eleverna har jobbat hårt under året med med vad som hänt i Halmstads historia.

– Vi invigde firandet i går med en utställning där eleverna visade vad de arbetat med i konst, drama och böcker.

Själv tycker Susanne Backe att jubileet är jättespännande och tror att Halmstads kommande 700 år blir minst lika bra som de gångna.


Hemvärnet sköt sjufaldig startsignal för kalaset.

Hemvärnet sköt sjufaldig startsignal för kalaset.


Kenneth Bengtsson från Varberg sålde egentillverkade knivar i medeltidsbyn.

Kenneth Bengtsson från Varberg sålde egentillverkade knivar i medeltidsbyn.


I värdshuset serverades mat med anor, korv, mjöd och helstekt gris fanns bland förtäringen.

I värdshuset serverades mat med anor, korv, mjöd och helstekt gris fanns bland förtäringen.


Barnen på Slottsjordsskolans avdelning Stadsporten har läst mycket om Halmstads historia under året. Tilllsammans med lärarna Susanne och Ing-Marie gick de in till torget för att vara med vid invigningen.

Barnen på Slottsjordsskolans avdelning Stadsporten har läst mycket om Halmstads historia under året. Tilllsammans med lärarna Susanne och Ing-Marie gick de in till torget för att vara med vid invigningen.En ”Kosmisk rotvälta vid vatten” som ställde frågan vad tiden är, fanns att beskåda utanför Örjansskolan.