Håll dig friskare genom kalorisnål diet
Apor som åt näringsrik kost men med färre kalorier än kontrollgruppen höll sig friskrare visar en studie i Kanada som pågått under 20 år. (Foto: John MacDougall/AFP)


I en studie om kalorisnål diet som gjorts på rhesusmakaker i Kanada, visar att en diet med färre kalorier kan hålla även människor friskare och spänstigare långt in på ålderns höst.

Studien som påbörjades 1989 har nu publicerats i tidskriften Science. Det är forskare under ledning av biologen Ricki Colman på University of Wisconsin i Kanada som studerat aporna under en 20 års tid.

I studien ingick 76 apor mellan 7-14 år. Hälften av makakerna fick äta vad de ville och de andra fick en näringsrik diet som innehöll 30 procent färre kalorier.

Resultatet från studien visar att 37 procent av de apor som åt kaloririk kost dog av olika åldersrelaterade åkommor, medan av de som åt kalorisnålt var det endast 13 procent som dog av liknande åkommor.

Forskarna upptäckte också att de apor som åt kalorisnålt var mer alerta, deras kroppar mer spänstiga och blicken mer klar än hos dem som inte gjorde det.

Något annat som kom fram i studien var att de apor som fick äta vad de ville, fick olika åkommor som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och de drabbades av hjärnförtvining mycket tidigare i livet, jämfört med dem som åt snålare.

Inte en enda apa som åt kalorisnål diet fick diabetes. Deras hjärna var också större och den delen av hjärnan som tar hand om minnesförmåga, problemlösning och motorik var bättre bevarad.

Denna studie visar hur viktigt det är att äta måttligt om man vill hålla sig frisk och kry, även senare i livet.