Hajattacker i Röda havet
Turister går på stranden den 6 december på semesterorten Sharm el-Sheikh vid Röda havet i närheten av platsen där flera hajattacker har rapporterats. (Foto: Khaled Desoukia/ AFP/Getty Images)


Tre av fem hajattacker nära en semesterort i Egypten vid Röda havet, är sannolikt från en och samma haj, en hona av arten vitfenad eller vitspetsad haj (Triaendon obesus), säger en expert till Reuters.

Vittnen såg en vitspetsad haj strax innan de två första attackerna. Hajen fotograferades flera dagar senare när en kvinna attackerades, enligt rapporten. Kvinnan, som identifierades som en 70-årig tysk medborgare, dog på söndagen efter att hajen huggit av större delen av hennes arm och bitit henne i låret.

– Istället för att kort gripa tag i med syfte att testa eller provsmaka verkar denna hona se badande människor som en potentiell källa till mat, säger Elke Bojanowski, expert på vitspetsade hajar i Röda havet, till Reuters.

Myndigheterna i Egypten är oroliga för att hajattackerna kommer att orsaka problem för turistnäringen, enligt AFP. Semesterorten Sharm el-Sheikh där händelserna ägde rum är en av huvudattraktionerna i det nordafrikanska landet.

Ett förbud mot bad i närheten av semesteranläggningen infördes på söndagen efter att en tysk kvinna blivit attackerad.

– Om stränderna förblir stängda, skulle vi bli bekymrade. Åttio procent av turisterna kommer för att sola och bada och besöka stränderna. Därför skulle vi bli oroade, sade södra Sinais guvernör Mohammed Shosha till AFP.

En annan rapport från BBC berättar att flera olika hajarter låg bakom attackerna, däribland en vitspetsad haj. Marinbiolog George Burgess berättade för nyhetsbyrån att den vitspetsade hajen kunde kopplas till minst två av attackerna.

– Vad vi ser här är rationella försök av ett rovdjur att hitta föda, inte en haj som är ute för att döda människor som i filmen Hajen, sade han till BBC.

Mohammed Shosha berättade för BBC att en makohaj, som tros vara ansvarig för några av attackerna, blivit infångad.

Översatt från engelska: http: //www.theepochtimes.com/n2/content/view/47327/