Hainans viceguvernörer senaste målet i Xi Jinpings antikorruptionskampanj
Tan Li, vice guvernör i Hainanprovinsen, är under utredning för ”allvarliga lagöverträdelser”, enligt ett meddelande från kommunistpartiets antikorruptionsmyndighet den 8 juli. (Skärmbild/hkwb.net & hk.apple.nextmedia.com)


Bara en vecka efter att Hainanprovinsens viceguvernör rensats ut meddelade Kinas antikorruptionsmyndighet att man utreder ytterligare en viceguvernör, Tan Li. Tidigare i år ryktades det att han inte får lämna landet.

Centrala kommissionen för disciplininspektion meddelade på sin hemsida den 8 juli att Tan, viceguvernör i Hainanprovinsen och medlem i kommunistpartiets ständiga utskott i provinsen, utreds för ”misstankar om allvarliga lagöverträdelser”, en omskrivning för korruption.

Tidigare viceguvernören Ji Wenlin uteslöts ur partiet förra veckan tillsammans med två andra höga tjänstemän.

Tan och Ji, som var nära allierad med och tidigare sekreterare åt Kinas förre chef för inhemsk säkerhet Zhou Yongkang, hade nära kontakter med varandra som viceguvernörer. Efter att Ji fått sparken började rykten florera om att Tan inte hade tillåtelse att lämna landet.

Tan är omtalad för fotografiet av honom när han ler under ett räddningsförsök vid platsen i Sichuanprovinsen som drabbades av en allvarlig jordbävning i maj 2008. Tan, som var kommunal partisekreterare i staden Mianyang, tog emot tidigare presidenten och premiärministern Hu Jintao och Wen Jiabao vid flygplatsen fyra dagar efter jordbävningen.

Statligt styrda Xinhua tog ett foto på Tan där han ler brett samtidigt som andra såg allvarliga ut. Vid den tiden fick det skarp kritik på internet. Själva jordbävningen, som mätte 8.0 på Richterskalan, där 70 000 människor dog, över 300 000 skadades och över 18 000 försvann var något som internetanvändare inte tyckte att man kunde le åt.

Den skarpa kritik som Tan fick påverkade inte hans karriär negativt. Han blev istället befordrad till medlem av partikommittén i Hainanprovinsen och minister för Hainans propagandadepartement i mars 2009, på meriter från hans ”enastående agerande under räddningsoperationen efter jordbävningen”. Tan befordrades åter igen 2010, denna gång till viceguvernör för provinsen.

Tan träffade också ekonomiska uppgörelser och gjorde fastighetsaffärer med den kinesiska affärsmagnaten Liu Han, som dömdes till döden i maj för 15 åtalspunkter inklusive mord, misshandel och andra brott. Tan såg Liu som ovärderlig, enligt statligt kontrollerade Beijing News. Många höga tjänstemän rörde sig i Lius vänskapskretsar, enligt kinesiska affärstidskriften Caixin, som pekade ut Zhou Bin, Zhou Yongkans äldste son, som en viktig affärspartner till Liu.

59-årige Tan arbetade som kommunal tjänstemän i Sichuan i flera årtionden innan han flyttade till Hainan. Under årens lopp hade han nära kopplingar till två andra allierade till Zhou Yongkang: Li Chuncheng, förre vice sekreteraren för Sichuanprovinsens utskott, och Li Chongxi, tidigare ordförande för Sichuanprovinsens utskott, som båda två har sparkats under president Xi Jinpings antikorruptionskampanj.