Hackare läckte tiotusentals kinesiska regeringsfiler till stöd för demonstranterna i Hongkong
En bild från hackare inom Operation Hong Kong som visar hur Nyan Cat, ett populärt så kallat meme, flyger över kinesiska muren in i Kina. Hackare som tillhör Anonymous har utfört cyberattacker mot den kinesiska regimen för att stötta demokratiprotesterna i Hongkong. (Bild: Anonymous)


Tiotusentals mejl, lösenord och filer från kinesiska regeringshemsidor läcktes på nätet den 11 oktober, i vad som var den hittills största läckan från hackare som stödjer demokratiprotesterna i Hongkong.

Medlemmar av Anynomous, ett löst sammansatt kollektiv av hackare, postade ett meddelande den 11 oktober, där man förklarade att ”Kinaattackerna lyckats”. Läckorna var del av en kampanj som de inledde den 3 oktober, och som kallas Operation Hong Kong, eller #OpHongKong.

”Det här är bara början på en serie attacker som vi har planerat”, sade Strudalz, en av Anonymous mer kända medlemmar, på en chatt på nätet.

Bland det man läckte fanns ett parti med 42 419 mejl, användarnamn och lösenord. I en annan läcka fanns 3 265 mejl, namn och telefonnummer, och i ytterligare en fanns 5 562 mejl, användarnamn och lösenord.

Man postade även länkar till databaserna till 51 kinesiska regeringshemsidor som de hade nämnt dagen innan läckan.

Regeringssidor överlastades

Efter meddelandet utförde hackarna även så kallade DDoS-attacker mot 16 kinesiska regeringssidor för att överlasta dem och få dem att gå ner. Bland dem fanns sidor tillhörande Kinas militär, cyberpolis och regeringskontor.

Strudal konstaterade att Anonymous och en annan hackargrupp, LulzBoatMafia, använde StrudalNet, som är nätverk som använder StrudalPacket för att störa ut hemsidorna med DDoS-attackerna. Många av sidorna låg fortfarande nere sent på lördagskvällen.

Den kinesiska regimens kontaktkontor i Hongkong sade till Reuters angående de pågående cyberattackerna från Anonymous: ”Den här sortens internetattacker bryter mot lagen och samhällsmoralen, och vi har redan rapporterat dem till polisen.”

Smakar egen medicin

Uttalandet från den kinesiska regimen är en smula ironiskt med tanke på att cyberattacker mot personer och utländska företag ofta spåras till kinesiska militärenheter.

”Vi tyckte att det var komiskt att de sa att de rapporterade det till polisen, för dem hade vi ju redan tagit ner”, sade Strudalz.

Anonymous hävdar att de redan har infiltrerat mer än 50 databaser på kinesiska regeringshemsidor. De sade att de tidigare har läckt 50 000 användarnamn och mejl från databaserna, och att mer än 100 000 fortfarande inte hade läckts.

Filerna i läckan den 11 oktober innehåller enligt uppgift alla dokument som Anonymous tagit från kinesiska regeringshemsidor sedan OpHongKong startade.

Till stöd för studenterna

Strudalz sade att genom att genomföra cyberattackerna så visar Anonymous att studenterna som protesterar för att få demokrati i Hongkong inte är ensamma, och att människor runt om i världen stödjer dem.

Han sade: ”Det bevisar att folk överallt har fler än de tror, som står bakom dem.”