Gyllene snittet upptäckt på kvantnivå
Forskarna sköt neutroner mot koboltniobatatomer och upptäckte resonanstoner vid gyllene snittet. (Tennant/HZB)


Det gyllene snittet, som är ungefär lika med 1,618, kan hittas inom olika sidor i våra liv, bland annat inom biologi, arkitektur och konst.

Det var emellertid först nyligen som detta speciella förhållande också visade sig i nanoskala, tack vare forskare från Oxford University, University of Bristol och Rutherford Appleton Laboratory i Storbritannien samt Helmholtz-Zentrum Berlin for Materials and Energy (HZB) i Tyskland.

I deras forskning, som publicerades i tidskriften Science den 8 januari, undersöktes kedjor av sammankopplade magnetiska koboltniobatatomer (CoNb2O6) med endast en atom i bredd, i syfte att utforska Heisenbergs osäkerhetsprincip. De skapade ett vinkelrätt magnetfält runt den magnetiska kedjan för att föra in mer kvantosäkerhet. Till följd av att fältriktningen ändrades hamnade dessa små magneter i magnetisk resonans.

Neutroner sköts mot koboltniobatatomerna för att detektera resonanstonerna.

– Vi fann en serie (skala)
med resonanstoner: de första två tonerna uppvisade ett perfekt förhållande till varandra. Deras frekvens (tonhöjd) har proportionen 1,618… vilket är det gyllene snittet som är känt från konsten och arkitekturen. Det återspeglar en vacker egenskap i kvantsystemet – en dold symmetri, säger chefsforskaren Radu Coldea vid Oxford University i ett pressmeddelande.

– Den här typen av upptäckter får forskarna att spekulera i huruvida världen i kvant- och atomskala kan ha sin egen underliggande ordning. Liknande överraskningar kan vänta forskarna i andra material i det kritiska tillståndet på kvantnivå, säger Dr Alan Tennant, som ledde forskningsgruppen i Berlin.

Forskningsstudien finns tillgänglig på http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/327/5962/177
http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28208/