Gurkmeja kurerar levern
Gurkmeja till salu på på en marknad i Madras i Indien. (Foto: AFP/ Dibyangshu Sarkar)


Färgämnet curcumin som finns i gurkmeja, har visat sig kunna förnya och reparera skadad vävnad i levern hos råttor med diabetes. Curcumin är ett ämne som även är intressant inom forskningen på demenssjukdomen Alzheimers.

Gurkmeja är den kryddväxt som ger curryblandningar sin karaktäristiska gula färg. Den har antioxiderande och inflammationshämmande egenskaper, och har också en positiv effekt på en lång rad sjukdomar, bland annat cancer.

Tidskriften Journal of Medical Association of Thailand har publicerade en studie av några forskare i Bangkok. I studien utfodrades råttor med diabetes och skador på levern med gurkmeja, och efter åtta veckors behandling kunde man se positiva förändringar på levern. Forskarna använde sig av både vanligt ljusmikroskop och svepelektronmikroskopi – så kallad SEM – för att studera råttornas organ.

”Fascinerande – mikrovaskulaturen (de minsta blodkärlen) i levern i den curcuminbehandlade gruppen började regenereras och repareras till sitt friska och normala tillstånd”, sade forskarlaget om sin upptäckt.

Även tidigare studier har visat på den positiva effekt som curcumin har på typ 1 och typ 2 diabetes.

En studie som gjordes 2010 vid Saint Louis University i USA visade att curcumin kan förebygga och behandla skador på levern som uppstått vid fettlever. Fettlever är kopplat till fetma och viktökning, och beror inte på alkohol – så kallad Non Alcoholic Steato-Hepatitis (NASH).

Curucumin mot Alzheimers

Forskare har lyckats bestämma strukturen på de ytterst små partiklar av äggviteämnen som orsakar Alzheimers sjukdom när de är som mest aggressiva och farliga. Nu testar forskare hur curucumin i gurkmeja kan binda till sig dessa partiklar och bromsa deras toxicitet innan de skadar hjärnans nervceller.

– Den kunskapen underlättar mycket när läkemedel ska utformas för att träffa rätt, så att de små partiklarna av äggviteämnena kan förgöras innan de orsakar Alzheimers sjukdom, säger Oleg Antzutkin, professor inom gränsytors kemi vid Luleå tekniska universitet.

Gurkmeja har använts inom den traditionella folkmedicinen
i asiatiska länder i tusentals år, både utvärtes och invärtes. I Indien, där man äter gurkmeja dagligen, är Alzheimers sjukdom också betydligt mindre vanlig än i västvärlden.

Gurkmeja kan förbättra minnet

Traditionell kinesisk medicin: Vad du bör veta om sötsaker