Guns N' Roses: Ont om tid för Kinas regim
Axl Rose, ende kvarvarande originalmedlemmen i Guns N' Roses, som nu släpper det länge planerade albumet Chinese Democracy. (Foto: AFP)


Äkta, ärligt, kraftfullt när Guns N’ Roses skakar om rockvärlden genom att sätta ner foten för ett friare Kina. Efter fjorton långa år kom till sist Guns N’ Roses skiva ”Chinese Democracy” ut.

Skivan står för något nytt i hårdrocksvärlden. I titelspåret tas den kinesiska regimens oåterkalleliga illgärningar mot Falun Gong upp.

Från och med idag kan man köpa skivan i butik eller via iTunes. Det går också att lyssna på den på Myspace. Officiellt släpps den över hela världen på söndag.

Dynamisk och sällan långtråkig är Axls musik och visst får fansen vara nöjda med skivan som är helt enligt vad man kan önska och lite till med tanke på ståndpunkten att stå upp för mänskliga rättigheter i en diktatur långt hemifrån.

Axl beskriver att han inspirerades till sången ”Chinese Democracy” av filmen Kunlun, där Kinas förtryck mot tibetanerna skildrades.

I samband med en spelning 2001 i Las Vegas, då låten framfördes första gången live, förklarar han vidare:

– Det är ingen särskilt skarpsinnig sång. Den ger inget svar på något och den är inte heller nödvändigtvis för eller emot Kina. Det är bara det att just nu symboliserar Kina ett av de hårdaste och mest förtryckande länderna i världen. Vi [amerikaner] är lyckosamma nog att leva i ett fritt land. Vi skrev den här lilla sången med tanke på detta eftersom det gjorde mig upprörd.

Daniel Halvardsson, från GN’R Sweden kommenterar skivan för Epoch Times:

– Rent musikaliskt så tycker jag att skivan är ett mästerverk. Och vad kan man förvänta sig när den tagit 11 år att spela in?

Textmässigt tror Halvardsson att de flesta låtarna på skivan handlar om Axls problem med tidigare kvinnliga förhållanden eller om relationerna till bandmedlemmar som hoppat av, till exempel tidigare gitarristen Slash. Han tillägger:

– En del låtar handlar nog om Axl själv och hans liv. En av låtarna, ”If The World” handlar om miljöproblemen i världen (enligt multiinstrumentalisten Chris Pitman som skrivit låten tillsammans med Axl). Det är väl egentligen bara titelspåret som konkret tar upp Kina, säger Halvardsson.

Hela musikhäftet med texten genomsyras av bakgrundsbilder från Kina och tibetanska och kinesiska mönster och skrifter, fast i dova färger. Verket innehåller också en oljemålning från en av Pekings konstnärer Shi Lifeng, den heter ”Red Star”, och skildrar det kinesiska folkets maktlöshet i en stad som styrs med knuten järnhand.

– Det är osannolikt att vi kommer tillåtas släppa det här albumet i fastlandskina, säger skivbolaget Geffen Records på fredagen till Reuters.