Guantanamo-fångar skickas till Uruguay
Enligt lokala källor anlände sex Guantanamofångar till militärsjukhuset i Montevideo den 7 december. Det var 4 syrianer, 1 palestinier och en tunisier som överfördes till Uruguay från USA:s bas i Kuba där 136 fångar fortfarande finns. (Pablo Porciuncula / AFP /Getty Images)


Den amerikanska regeringen tillkännagav på söndagen att sex fångar från det ökända militärfängelset Guantanamo på Kuba är på väg till Uruguay för att börja ett nytt liv där.

I ett öppet brev riktat till president Barack Obama erbjöd Uruguays president Jose Mujica i fredags de sex fångarna, fyra syrianer, en tunisier och en palestinier uppehållstillstånd i Uruguay. Redan tidigare i år erbjöd sig Uruguay att ta emot männen av humanitära skäl.

USA har sagt att de sex inte utgör någon fara men att de inte kan tillåtas återvända till sina hemländer, skriver Svt.

De sex männen är de första fångarna från Guantanamo som överförs till Sydamerika, skriver nyhetsbyrån AP. Alla sex greps misstänkta för att ha militära band med al-Quida 2002 men åtalades aldrig. De har varit klara att flyttas åtminstone sedan 2010 men det har varit svårt att hitta länder som var villiga att ta emot dem.

Guantanamo ska stängas

Obama lovade att stänga det ökända fängelset redan när han tillträdde som president för snart sex år sedan men hindrades av kongressen. Inga fångar fick skickas till USA oavsett anledning, inte ens rättegång. De införde också restriktioner för att skicka dem utomlands. De restriktionerna har nu lättat och hittills i år har 19 fångar släppts. Tjänstemän uppger att betydligt fler väntas släppas i slutet av året.

Fångar skickas till andra länder

Fångar från Guantanamo har skickats till flera olika länder runtom i världen men så många har aldrig tidigare skickats samtidigt till det västra halvklotet. Fyra skickades till Bermuda 2009 och två till El Salvador 2012, uppger AP.

Antalet fångar på Guantanamo uppgår nu till 136 – det lägsta antalet sedan fängelset öppnade i januari 2002.