Grundare av känd kinesisk människorättssajt gripen i Kina
Huang Qi, redaktör för hemsidan 64 Tianwang. Huang greps i Chengdu, Sichuanprovinsen, efter att hemsidan förra veckan publicerat foton som det Kinesiska kommunistpartiet ansåg stötande. (Skärmdump/64 Tianwang)


Polis har gripit grundaren till en sajt för mänskliga rättigheter och åtminstone fyra skribenter. Detta efter att sajten rapporterat om en självbränning på Himmelska fridens torg i Peking och att någon vandaliserat porträttet av Mao där.

Amnesty International rapporterade att Huang Qi, grundaren till sajten 64 Tianwang, greps i Chengdu efter att 11 poliser gjorde en razzia under torsdagseftermiddagen. Polis beslagtog datorer, mobiltelefoner och USB-minnen, sade Amnesty.

”Det verkar nu vara en kampanj från kinesiska myndigheter där man avsiktligt försöker skrämma dem som är kopplade till sajten 64 Tianwang. Myndigheterna har åter igen visat sina avsikter att kväva debatten om mänskliga rättigheter i Kina”, sade William Nee, Kinaforskare vid Amnesty International.

”Det här är är falska anklagelser mot Huang Qi och andra, och de har gripits enbart för sitt arbete med 64 Tianwang. De måste omedelbart släppas”, sade Nee.

Förra helgen förde polis bort och fängslade tre volontärjournalister som hade rapporterat om självbränning och vandaliseringen av Mao-porträttet för hemsidan 64 Tianwang.

Två av journalisterna citerade vittnen till självbränningen på Himmelska fridens torg i intervjuer med utländska medier, och hemsidan 64 Tianwang publicerade foton av röken från incidenten.

Flera razzior gjordes,
och medborgarjournalisterna Liu Xuehong, Xing Jian och Wang Jing greps, anklagade för att ”starta bråk och provocera fram oro”, sade Amnesty.

Sajten 64 Tianwang, som skapades för att rapportera om försvunna personer, har utökat sin rapportering till att bevaka protester, petitionärer och annat som rör mänskliga rättigheter. Sajten är fortfarande uppe men har inte uppdaterat sedan den 11 mars.

I en annan incident i den pågående förföljelsen mot aktivister och oliktänkande, rapporterade Hu Jia på Twitter Lin Hua, som tidigare satt i Masanjias arbetsläger, fördes bort från sitt hem i Peking av över 10 civilklädda poliser från Liaoningprovinsen och togs till Honglins polisstation i staden Shenyang.

När Epoch Times ringde polisstationen i Honglin strax efter midnatt på torsdagen svarade en man med namnet Liao i telefonen, men han sade sig inte veta om Liu Hua fanns där.

Hu Jia sade senare att hon har gripits, anklagad för att ”starta bråk och provocera fram oro” och flyttats till ett polisförvar i Sujiatun.

Liu intervjuades i dokumentärfilmen, “Above the Ghosts’ Heads: The Women of Masanjia Labor Camp”, som avslöjade omfattande tortyr och fysiska övergrepp i lägret.

Under 2013 har det varit tre gånger fler gripanden av aktivister än 2012, sade Chinese Human Rights Defenders nyligen i en rapport där man går igenom hur de mänskliga rättigheternas i Kina har försämrats.


Översatt från engelska.