Grundare av China Democracy Party torterades i fängelset
Grundaren av China Democracy Party, Zhu Yufu (Foto: Epoch Times/arkiv)


Zhu Yufu, en av grundarna av China Democracy Party, frigavs i september och tilläts återvända till sitt hem i Hangzhou efter att ha suttit i Zhejiangs fängelse nummer 6 i sju år. Epoch Times intervjuade honom strax efter hemkomsten.

– Jag kom just ut ur fängelset, men jag känner mig inte upprymd. Det känns som om jag bara förflyttats från ett litet fängelse till ett stort fängelse. Utan frihet och demokrati är smärtan densamma, vare sig fängelset är stort eller litet, svarade han på frågan om hur det kändes att vara fri.

53-årige Zhu beskrev sin fängelsevistelse med det kinesiska uttrycket ”för outhärdligt att minnas”.

– Under mina sju år i fängelse har jag sett många saker. Efter att nätt och jämt undsluppit döden flera gånger, känns det som om jag kravlat mig upp ur helvetet. Jag var länge i en grupp som övervakades strängt, och jag har utsatts för alla sorters tortyr och omänsklig behandling. I den här gruppen under sträng kontroll är fångarna förbjudna att tala med varandra och får till och med en anmärkning för att säga ”hej” till någon. Att hälsa på någon anses som en allvarlig överträdelse i det så kallat ”moderniserade” och ”civiliserade” fängelset, sade han.

Zhu sade att han tvingades närvara vid många ”kritik- och avståndstagandemöten”, samma taktiker som användes under Kulturrevolutionen. Han låstes in i ett litet rum och misshandlades av andra fångar som sade ”Även fast vi alla är fångar så är ditt hjärta svart och våra är röda.” Zhu berättade att personer som han, som uttryckt sina krav på ett fredligt och tydligt sätt, var de värst utsatta i fängelset. Han misshandlades av rånare och våldsbrottslingar som sade, ”Vi kommer inte låta dig leva ett bra liv, för du är emot kommunistpartiet, och nu är du i kommunistpartiets fängelse.”

Vid ett tillfälle tvingades Zhu att sitta på en 25 cm hög pall i tre månader. Efter detta var hela hans baksida infekterad och blödde. Såret har inte läkt, och han kan knappt gå. Vid ett annat tillfälle blev han slagen med en paraplykäpp så att hans trumhinna sprack när han tvingades tillverka paraplyer.

Reformtänkande är en annan form av tortyr som ofta kombineras med våld. Zhu sade att den biträdande fängelsechefen ofta sade till andra fångar, ”Ni borde lära dem [sådana som Zhu] en läxa. De är emot partiet, så ni måste slå dem.”

Zhu utsattes också för sömnberövande.

– Fängelsechefen sade, ”Du erkänner inte din skuld, så du har inga rättigheter. Du får inte läsa, inga tidningar.”

Zhu sade också att flera fångar tvingade honom att skriva av fängelsets disciplinregler en hel dag.

– Jag skrev ungefär 640 000 ord. Det måste vara ett världsrekord! sade Zhu.

– Jag skäms för att möta min fru. Under så många år har hon gjort mer för familjen än jag. Jag fängslades för att jag följde mina ideal. Det splittrade hennes familj. Jag skäms för att möta min son, eftersom jag lämnade honom när han behövde mig som mest, sade Zhu uppenbart berörd.

– Min familj lever i fattigdom nu. Om jag inte valt denna väg, fylld av eld och blod, hade jag med min intelligens och visdom kunnat skapa rikedom åt min familj. Nu är till och med min framtida sysselsättning osäker. Men jag beklagar mig inte och ångrar inget; detta är den väg jag valt, fortsatte han.

På vägen hem från fängelset berättade Zhu för familj och vänner om sina fruktansvärda upplevelser. Alla kände ilska och hans fru grät, men det gjorde också att de nu kan förstå honom bättre.

– Min fru försökte övertala mig att låta det förflutna vara och att inte skriva mer. Men jag sade att jag inte kan låta alla framtida politiska fångar utstå den här sortens tortyr. Jag måste låta de där skurkarna få veta att onda gärningar kommer att straffa sig.

– Allting som hände i fängelset – varje detalj – jag vill skriva ner allt, för att berätta för världen. Genom mina upplevelser i fängelset vill jag låta hela världen se den sanna naturen hos det kinesiska kommunistpartiets politik, sade Zhu, och tillade:

– Innan jag satt i fängelset hade jag en mer ytlig och abstrakt förståelse av det här samhället. Jag tyckte att samhället bara var korrupt, mörkt och inte fungerade som dess lagar föreskrev, det var allt. Men vad jag upplevt i fängelset har låtit mig se den onda källan till det här samhället och detta kommer att vara en styrka för mig i framtiden.

– Oavsett hur mycket tryck jag utsätts för kommer jag att fortsätta på den här vägen. Nu är jag ännu mer bestämd. Efter att ha kommit ut ur fängelset vill jag nu återberätta mina upplevelser från insidan för hela världen. Jag kan komma att hamna i fängelse igen efter det. Om det sker kommer jag att fortsätta att berätta för världen om kommunistpartiets onda natur inifrån fängelset. Vem som helst med ett samvete kommer att sympatisera med oss och ta en rejäl titt på detta kommunistparti. Om KKP inte förändras kommer det att innebära en katastrof för mänskligheten.

Zhu Yufus bakgrund

Zhu Yufu föddes den 13 februari 1953 och bor i Hangzhou i provinsen Zhejiang.

1979: Tillträdde som chef för en månatlig underjordisk tidskrift.

1989: Fick huset genomsökt och egendom beslagtagen och kallades till förhör.

1998: Aktivt involverad i förberedande arbete för grundandet av China Democracy Party. Den 8 november valdes han till chefssekreterare för China Democracy Partys förberedande kommittés arbetsgrupp och blev även medlem av den nationella förberedande kommittén.

1999: Dömdes till sju års fängelse av allmänna säkerhetsdepartementet i Hangzhou för ”omstörtande verksamhet”.

http://www.theepochtimes.com/news/6-9-19/46101.html