Gröna bladgrönsaker minskar risken för diabetes
Besökare på en grönsaksmarknad i Berlin. Studie visar att gröna bladgrönsaker såsom spenat, bok choy och grönkål motverkar risken för diabetes. (Foto: Berthold Stadler/AFP/DDP)


En studie som nyligen publicerades i British Medical Journal visar att en extra portion gröna bladgrönsaker i den dagliga kosten kan minska risken för Typ 2-diabetes med 14 procent.

Den här skillnaden sågs vara mellan patienter med det högsta intaget, 1,35 portioner om dagen av gröna bladgrönsaker och människor som bara konsumerade 0,2 portioner per dag, vilket motsvarar befolkningen med den lägsta dagliga intaget.

I en medföljande ledare, varnade läkaren Jim Mann från Edgar National Center för diabetes och fetma forskning vid Nya Zeelands University of Otago, och Dagfinn Aune från Londons Imperial College, mot att se ”gröna bladgrönsaker som en ”magisk kula” för förebyggande av diabetes och glömma den bredare bilden av alla livsmedelsgrupperna.

Men de tillade att ”resultatet är också en nyttig påminnelse för kliniker att kostråd kan vara lika fördelaktigt, om inte viktigare, än att skriva ut medicin till patienter med risk för kroniska sjukdomar”.

Gröna bladgrönsaker nämns oftast i näringsmässiga råd och riktlinjer för deras höga innehåll av antioxidanter, essentiella fettsyror och vissa mineraler. De omfattar vanligen spenat, grönkål, grön kålrot, bok choy, och grönkål.

Andra grönsaker som man kanske inte tänker på i sammanhanget inkluderar andra kålsorter, såsom kål, brysselkål och blomkål, plus växter som odlas för sina blad och stjälkars skull och som ofta konsumeras som örter, som persilja, dill och fänkål.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/41745/