Gripande framförande av Yang Jiansheng under NTDTV:s nyårsgala
Yang Jiansheng framförde sin sång tillägnad de kinesiska Falun Gong-utövarna på NTDTV:s nyårsgala. (Foto: Li Sha/The Epoch Times)


Många åhörare blev djupt gripna när den kända altsångerskan Yang Jiansheng uppträdde med sin sång ”Tiananmen please tell me” på tv-stationen New Tang Dynastys (NTDTV) gala i Washington DC. Hon fick stående ovationer efter uppträdandet.

Yang Jiansheng examinerades från Kinas centrala musikkonservatorium vid Hamburgs musik- och teaterhögskola, där hon studerade tillsammans med flera av Italiens berömda operasångare. Yang har tidigare varit med i Centrala filharmonikerna och har vunnit flera nationella priser för sina sånginsatser i Kina.

Yang har själv komponerat ”Tiananmen Please Tell Me”. Hon sade att hon valde den här sången inte bara för att uppfylla sitt ansvar som artist och väcka folks samvete och hylla skönheten utan även för att avslöja den ondska som finns i världen.

– När människor berövas sin trosfrihet blir allt annat meningslöst. Bör vi inte skydda denna frihet? I mina sånger försöker jag att berätta sanningen för människor.

Yang började utöva Falun Gong 1999 precis innan den blodiga förföljelsen startades. Hon sade att hon varje dag läser på internet om Falun Gong-utövare som går till Himmelska Fridens torg för att berätta sanningen om Falun Gong. Varje dag arresteras utövare och vissa av dem dödas.

– Den här sången handlar om utövare som går till Himmelska fridens torg för att förklara sanningen om Falun Gong. Den handlar om deras tro på sanning, godhet och tålamod och om dem som vill vara goda människor, men som förnekas rätten att följa det goda.

– Människor är födda med rätten att tro på vad de väljer att tro på. Trosfrihet är en naturlig rättighet och inte något givet av regeringen. Vad jag och andra Falun Gong-utövare försöker göra är att berätta om sanningen och låta människor få reda på vad som verkligen sker [i Kina], säger Yang.

Texten till ”Tiananmen Please Tell Me”:

”Himmelska Fridens torg, kan du säga mig: Hur många utövare har kommit hit för denna sak? Moln i skyn: Ni kan fullständigt se, inför ondskan var de fortfarande goda. De godhjärtade grät för deras skull, rättfärdiga röster vädjade för dem: Ack! Så att ni kan få veta sanningen – det är för er skull som de utstod allt lidande.”

”Himmelska Fridens torg, kan du säga mig: Hur många banderoller har hissats upp i skyn? Milda vind: Du kan fullständigt höra, ‘Falun Dafa är bra!’ som fortfarande ljuder i skyn. De godhjärtade grät för deras skull, rättfärdiga röster vädjade för dem: Ack! Ärade folk från Kina – det är för er skull, för er som de gick miste om sina liv. Ärade folk från Kina – det är för er skull, för er som rösterna genljuder!”

Epoch Times är tillsammans med ”New Tang Dynasty TV” och ”Sound of Hope Radio” medsponsor för NTDTV:s kinesiska nyårsgala. (http://shows.ntdtv.com.)

Översatt av: Anton Nilsson