Grevinna: "Hela föreställningen var en oförglömlig upplevelse"
Grevinnan Elisabeth zu Salm-Salm rekommenderar alla att se Shen Yun. (Foto: Jason Wang/Epoch Times)


Med stående ovationer belönade publiken artisterna vid Shen Yun Performing Arts sista föreställning i österrikiska Bregenz. Grevinnan Elisabeth zu Salm-Salm med sällskap fanns bland publiken. Hon var full av lovord över den New York-baserade Shen Yuns framträdande.

– Föreställningen var fantastisk! Inte bara de traditionella danserna, artisternas rörelser, färgerna och bakgrunderna, allt var vackert. Koreografin var helt enkelt otrolig. Hela föreställningen var en oförglömlig upplevelse.

Orkestern och tenoren Ge Tian hade förärats starka applåder genom hela kvällen. Live-orkestern som på ett unikt sätt kombinerar västerländska och österländska instrument motiverade ett särskilt omnämnande.

– Orkesterns samspel mellan västerländska och asiatiska instrument var fascinerande. Det är något jag inte hade tagit för givet. Det lät halvt främmande, halvt bekant och det lät jättefint. Jag tycker det lockar fram något ur båda kulturerna, den europeiska och den kinesiska.

Förutom all beröm Shen Yun fått för den utmärkta dansen, scentekniken och dräkterna, är Shen Yun känd för sina skickliga musiker i live-orkestrn, vilket föranledde hertiginnan att kommentera:

– Harmonin mellan danserna och musiken var unik. Jag tyckte verkligen om det. Föreställningen är så melodisk.

Hon var särskilt imponerad av det kinesiska instrumentet erhun och musikern som spelade på den. Erhun är en traditionell, tvåsträngad, kinesisk knä-fiol.

– Jag har sett bilder på det här instrumentet och i träsniderier. Men när man får höra instrumentet spelas på riktigt går ljudet rakt in i hjärtat. Det var så vackert, lite melankoliskt, men också fyllt av hopp. Jag tyckte oerhört mycket om det. Och danserna förmedlade det budskapet som behövde berättas.

Grevinnan tyckte att konferenciererna var till stor hjälp för att förstå vad som hände på scenen.

– Föreställningen är en sensation. Jag är så glad att jag fick uppleva den, sade Grevinnan Elisabeth zu Salm-Salm.

Grevinnan kände redan till berättelsen om munken, liksom den om apkungen (från numret Apkungen överlistar Gamle Galten) och sade:

– Båda är kända kinesiska berättelser.

Den första kommer från ett 600-årigt litterärt verk, och handlar om en hjälte som hette Lu Zishen och den andra kommer från romanen, Färden till väst (en klassisk, kinesisk roman från mingdynastin).

– Verkligen en engagerad kamp, lite som kung fu. Starka och kraftfulla scener.

Grevinnan Elisabeth zu Salm-Salm känner till den kinesiska kulturen genom sitt intresse för antikviteter, särskilt kinesiskt porslin.

– Jag läser mycket om kinesisk mytologi. Det är därför mycket i föreställningen känns bekant. Allting dyker upp igen i sinnet genom föreställningen och jag kan lätt förstå budskapen bakom framförandet.

Hon blev särskilt berörd av scenen, Ångrar ingenting, där en polis dödar en ung man för att han har ett exemplar av boken Zhuan Falun, huvudboken i meditationsmetoden Falun Gong, som grundar sig i utövandet av sanning, godhet och tålamod.

– Den unge mannen, som först stod på scenen tillsammans med sin mamma och sedan attackerades av polisen och hur mamman sörjde honom, det var mest imponerande. Och så steg han direkt upp till himlen; det gjorde att det här numret som annars var så sorgligt ändå slutade med en strimma hopp.

I dansnumret, På den mongoliska slätten, blev hon mycket imponerad av återgivandet av mongoliska ryttare.

– Den gav liv åt det mongoliska levernet i ödemarkerna.

– Hela programmet var verkligen en succé, en välgjord tidskapsel om Kina, professionellt framförd. Övergången från det forna Kina till nutiden var intressant. De förmedlade också att artisterna är en kropp som presenterar en förenad enhet. Det tycker jag om, det tog sig mycket väl ut.

Grevinnan avslutade med att säga:

– Jag kan rekommendera alla att se föreställningen och jag skulle gärna vilja se den igen.

Alexander M. Hamrle och Christina Riveland var reportrar.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre kompanier som turnerar samtidigt runtom i världen.

För ytterligare information se hemsidan www.ShenYunPerformingArts.org eller sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.

Översatt från engelska.