Gravida som äter nötter kan minska risken för att få allergiska barn
En försäljare säljer nötter vid sitt stånd i Bagdad, Irak. (Foto: AFP/Ali Al-Saad)


Mammor som äter nötter under graviditeten minskar risken för att få barn som utvecklar nötallergi, rapporterar nyhetsbyrån BBC News.

Nötter är goda och hälsosamma för de som tål dem. Men för en nötallargiker kan blotta åsynen av en nöt vara livshotande eftersom de som lider av svår nötallergi inte ens tål att andas in luft som innehåller ämnen från nötter.

Enligt uppgifter från Vårdguiden är fem av hundra barn mellan 4 och 18 år i Sverige, allergiska mot jordnötter eller nötter.

Amerikanska forskare som undersökt kostvanor och hälsa hos 8000 barn och deras mammor har sett att tidig exponering kan ge en naturlig tolerans mot vissa livsmedel.

Läkaren Lindsay Frazier vid barncancercentret i Boston, (Dana-Faber Children’s Cancer) som lett studien har tillsammans med sitt forskarlag kommit fram till att barn vars mammor som ätit nötter under graviditeten, löper 30 procent lägre risk att bli allergiska mot nötter.

Studien inkluderade konsumtion av valnötter, mandlar, pistagenötter, cashewnötter, pekannötter, hasselnötter, paranötter, macadamianötter samt jordnötter.

Författarna säger att detta tyder på att konsumtion av nötter kan skydda mot framtida allergier.

Men det finns även andra faktorer som kan förklara denna skillnad. De kvinnor som åt nötter var exempelvis mer benägna att hålla sund diet som innehöll mycket frukt och grönsaker.

De nya rönen motsäger andra forskningsstudier som visat på att tidig exponering inte ger någon effekt eller även en möjlig risk för allergi.

Enligt experter är det därför svårt att ge gravida rekommendationer förutom till de som själva är allergiska och därför helt bör undvika nötter.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA Pediatrics.