”Grav felkalkylkering” säger fängslade journalisterna i Etiopien
Journalisten Martin Schibbye, i profil, talar med sin advokat Abebe Bakha den 1 november i Addis Abeba. (Foto: AFP/Jenny Vaughan)


Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson står anklagade för brott mot anti-terroristlagen och för illegal inresa i Etiopien. Rättegången som fortsatte på tisdag, återupptas på onsdag.

De valde att resa illegalt in i den riskfyllda Ogadenprovinsen för att göra egna undersökningar om bland annat svensk oljeutvinning och orsaken till att ONLF-gerillan motsatte sig oljeutvinnigar, rapporterar Sveriges Radio.

De var också övertygade om att de hade ett unikt avslöjande på gång, enligt tidskriften Omvärldens chatt. De har lång erfarenhet från journalistyrket och är medlemmar i journalistorganisationer. Persson säger:

”I jakten på ett unikt reportage gjorde vi en grav felkalkylering i vår plan”.

Det finns bilder där svenskarna håller i det ryska automatvapnet Kalasjnikov, men enligt Persson är mannen på bilden inte från ONLF-gerillan, utan deras vakt som de träffade i Somalien.

”Som utlänning måste man alltid ha beväpnade vakter. Risken för kidnappning är annars för stor”, rapporterar chatten.

Rättegången bevakas av svenska medier. Till deras förmån kommer fyra personer att vittna. Matthias Göransson, chefredaktör på tidskriften Filter, Magnus Laupa från bildbyrån Kontinent, Phillip Ittner, byråchef på Voice of America och Adrian Blomfield, Mellanösternkorrespondent för den brittiska dagstidningen Daily Telegraph.

Rätten ajournerades klockan 16.00 svensk tid och förhandlingarna fortsätter under onsdag.