Grållar visades på Orust
Bertil Hansson framför sin Grålle. (Foto: Susanne Willgren, Epoch Times)


På lördagen var det Olssonsdagen med veteranbilträff på Tofta gård, utanför Ellös på Orust. Bland Cadillacs, Buicks och gamla Saab-sportbilar stod små gråa traktorer, Grållar, som tillverkades decenniet efter andra världskriget.

Grållarna var banbrytande när de kom. Irländaren Harry Ferguson uppfann en traktor med hydraulik, som innebar att även lätta traktorer kunde dra relativt stora redskap. Den revolutionerade hela synen på traktorn som ersättare för hästen i jordbruket.

De målades med överbliven, grå färg från den engelska flottan.

– Den finns i flera nyanser, men vissa accepterar bara den här, lite ljusare nyansen av grå, sade Svenska Fergusonklubben Grålles ordförande Mats Mattsson, som var på plats på Orust, och pekade på en av traktorerna.

Mattsson berättade att uppskattningsvis 15-16 000 av de 36 000 traktorerna som importerades finns kvar i Sverige idag.

Han har själv tre Grållar, och en av dem är i bruk. Han växte upp på ett lantbruk där det fanns en Grålle, och det är ganska vanligt bland klubbens medlemmar att man träffade på dem redan i sin barndom.

Grålleklubben har nära 7000 medlemmar i Sverige. Det är en mycket aktiv förening med träffar nästan varje helg på sommarhalvåret.

En av medlemmarna är Bertil Hansson. Han äger en Grålle från 1952, som han använder i sitt lilla jordbruk. Han var till en början sjöman, men efter en olycka till sjöss bytte han bana och började odla potatis istället. Förra året på Myckelbydagen vann han pris för ”Bästa traktor” – en brandsläckare.

Hanssons Grålle gick från början på fotogen, så den har en fotogentank och en bensintank. Men idag körs den enbart på bensin. Tre liter per mil drar den.

Idag körde han den de 30 kilometrarna från bostaden i Svanesund till Tofta gård.

– Den kör 15 kilometer i timmen, så det tog tre timmar, berättade han.

Den sista traktorn som Ferguson tillverkade var den så kallade ”Guldkalven” 1956. Den hade en grå motorhuv och en guldfärgad ram. Den sägs vara sin tids mest fulländade traktor.

Nästa helg träffas Grålleklubben på Nostalgifordonsutställningen i Allmagsparken på Orust.