Gotlands Turistförening läggs ned
Visby i vinterskrud: utsikt över innerstan från klinten. (Foto: Henrik Löwenhamn/ gotland.info)Visby i vinterskrud: utsikt över innerstan från klinten. (Foto: Henrik Löwenhamn/ gotland.info)

Visby i vinterskrud: utsikt över innerstan från klinten. (Foto: Henrik Löwenhamn/ gotland.info)

Sveriges äldsta regionala turistförening, Gotlands turistförening, har fått stora ekonomiska bekymmer. Nu läggs verksamheten ned.

– Vi har suttit med en för stor överrock, säger turistföreningens ordförande Cecilia Schelin-Seidegård till tidningen Hela Gotland.

Med skulder upp över öronen ser den 115 år gamla föreningen ingen annan utväg än en nedläggning. En del av den dåliga ekonomin förklaras av en dyr flytt till nya lokaler i Visby hamn, och en kraftig minskning av anslagen från Region Gotland.

Det är en anrik förening som nu går i graven. Det var i samma veva som Svenska Turistföreningen bildades 1892 som ett antal gotländska individer bestämde sig för att bilda en förening för att främja resandet till och från ön.

– Våra gamla källor har hittat trycksaker för marknadsföring från 1901; 4000 på svenska, 2000 på tyska och 2000 på engelska, berättar Mats Jansson som är tillförordnad turistchef på Gotlands Turistförening.

I mitten av 50-talet tog turistnäringen fart. Ön hade just fått 14 kommuner istället för 92, och var och en av de 14 kommunerna ville ta del av den växande turismen. Det byggdes campingplatser och stugbyar, av såväl kommuner som privatpersoner.

– På den tiden hade man en färja som kunde lyfta ombord åtta bilar med en lyftkran, berättar Mats Jansson.

Då lade man mycket fokus på social turism. De semesterfirande svenskarna tillhandahöll info om resmål inom landet. Det anordnades alltfler gruppresor, vilket var ett bra sätt att resa för de som inte hade bil.

– Det arrangerades med boende i privatrum i enskilda personers villor och lägenheter. Det här var ett sätt för privatpersoner att få en extrainkomst, det var en form av social verksamhet, säger Mats Jansson.

När man anlände till ön på 60- och 70-talet välkomnades man av blåsorkestern Rödrockarna, en ungdomsorkester som spelade slagdängor i marschtakt då båtarna anlände i hamnen.


Den berömde rauken Hoburgsgubben. (Foto: Henrik Löwenhamn/ gotland.info)

Den berömde rauken Hoburgsgubben. (Foto: Henrik Löwenhamn/ gotland.info)

1971 genomfördes ytterligare en kommunreform. Alla kommuner slogs ihop till en och de 14 stugbyarna hamnade under fritidsförvaltningen. Sedan dess har stugbyar, fastigheter och olika områden arrenderats ut. Uthyrningen har hamnat hos en rad olika kommersiella intressenter. Andra verksamheter har sålts.

Gotlands Turistförening skulle tillsammans med Tillväxt Gotland ha lagt ett anbud i upphandlingarna 2012, men nu blir samarbetet inte av.

– Tillväxt Gotland, vår systerorganisation inom näringslivet, kommer inom den närmaste tiden att ta ställning till hur de ska rigga, säger Mats Jansson.

Regiondirektör Bo Dahllöf ser nedläggningen av turistföreningen som en kris för turistnäringen, och meddelar att Region Gotland tillfälligt kommer att se till så att turistbyråverksamheten fungerar även i sommar, skriver Hela Gotland.

– Turistföreningen har gjort ett bra jobb, så jag hoppas att vi kan garantera en verksamhet så lik dagens som möjligt, säger han till tidningen.