Göteborgsvarvet på ny rekordtid
Funktionärerna som ska starta nästa grupp får rusa undan för att inte bli omkullsprungna av den ivriga klungan. (Foto: Anders Eriksson / Epoch Times)


Göteborgsvarvet är världens största halvmarathon. När vinnaren i herrklassen kom i mål blev det en skräll, för en helt okänd kenyan, Sammy Kiprono, vann före dekenyanska stjärnorna Kamakya och Chebet. Han vann med en rekordtid på en timme och en minut.

För 31 år sedan då Göteborgsvarvet gick av stapeln för första gången sprang 1 800 löpare varvet. I år var det rekord i antalet anmälningar, drygt 58 000 personer hade anmält sig till halvmaran, en sträcka på 21 097,5 meter.

Det har aldrig regnat under tävlingen under alla dessa år som Göteborgsvarvet har funnits till, berättade arrangörerna, och så var det även i år, i strålande sol startade Göteborgsvarvet på lördagen, klockan 13.30.

Efter en timme och en minut kom segraren i mål. Det blev en kenyan som vann, men inte någon av dem som man tippat. Den här löparen var okänd. Han heter Sammy Kiprono och han vann på nytt varvsrekord, 1.01. Sedan följde en rad afrikaner och först på elfte plats kom en svensk, Lars Johansson, Enhörna, 1.06.48.

– Jag väntade mig att vinna, gick loss efter tjugo minuter och kände mig aldrig hotad, sade vinnaren enligt GP.

Världsstjärnan Amane Gobena, Etiopien, vann i damklassen på tiden 1.11.40 och det var också ett rekord. Hon hade endast 14 manliga löpare före sig i mål. Tvåa i damklassen blev Isabellah Andersson från Hässelby SK med tiden 1.13.29.

Många av löparna i Sverige har inte haft fördelen att träna under samma goda förhållanden som de båda vinnarna, för aldrig har snö och isigt underlag tvingat löparna att vänta så länge med utomhusträning som i år.

Massor av folk var ute på stan för att heja fram löparna längs banan, det gav löparna energi att fortsätta framåt. Det är verkligen en upplevelse att springa Göteborgsvarvet och men en hel del pina också.

Göteborgsvarvet är en folkfestens dag och det strålande vädret hade lockat ut  många människor och de fanns överallt.  Tusentals var där för att heja på löparna och inte minst sina nära och kära som deltog i loppet. I Slottskogen hade hundratals människor samlats för en picknick med familj och vänner, och försäljningen av korvar, drycker, och godis gick som smör i solsken.

Speciellt drog orkestrarna, som var av alla de sorter och var placerade utmed banan, publiken till sig. Turisterna och löparna fick även en ny attraktion att se på, nämligen Göteborgshjulet.

Men det blev jobbigt för många löpare i år för lördagen blev årets hittills varmaste dag med 26,9 grader. Många tvingades bryta loppet bland annat på grund av vätskebrist.

Vid niotiden i kväll hade tre sjukhus som tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset tagit emot 61 patienter med skiftande besvär. Fem av dem är inlagda på intesivvårdsavdelningar och elva är inlagda på andra avdelningar. Även deras tillstånd betraktas som allvarligt, rapporterar SVD.

– Det här har varit ett av de jobbigaste loppen hittills. Löparna har inte varit beredda på värmen. Till och med elitlöparna har haft det jobbigt, säger Göran Byhiln, presschef för tävlingen till SVD.