Godhetens kraft kommer ta Shen Yun till Kina säger berömd frisör
Hårstylisten Edward Tricomi och hans fru Deborah såg Shen Yun Performing Arts på Lincoln Center i New York den 16 januari. (Foto: Sherry Dong /Epoch Times)


Kanske blir en del förvånade när de hör att ett danskompani som visar upp klassisk kinesisk dans inte tillåts uppträda i Kina. Men faktum är att det New York-baserade Shen Yun Performing Arts inte tillåts uppträda i Kina.

Men en av teaterbesökarna på Lincoln Center i New York är övertygad om att ”godhetens kraft” så småningom kommer att besegra det förbud som hindrar kineserna från att ta del av sin egen sanna kultur.

Edward Tricomi, musiker och känd hårstylist i New York, såg showen med sin fru Deborah den 16 januari. Han tycker det är en skam att dansnummer som har andliga aspekter inte kan visas i Kina idag.

– Kina går miste om något underbart. Men det kommer att ordna sig med tiden, ett sådant tänkesätt kan bara överleva ett tag och kommer med tiden alltid att besegras, sade Edward Tricomi.

Ända sedan kommunistideologin infördes i det kinesiska samhället 1949, har kommunistpartiet systematiskt rensat bort den traditionella kulturen. Så sent som 1999 bedrev de kampanjer för att utrota andliga ideologier som ansågs vara ett hot mot det ateistiska partiet.

Shen Yuns uppdrag är att återuppväcka Kinas traditionella gudomliga kultur, som har djupa rötter i buddhismen och daoismen, skriver Shen Yun på sin hemsida. Genom Kinas 5 000-åriga kultur har det formats traditionella konstarter som uttrycker moraliska dygder, vilka var en del av det kinesiska livet.

Edward Tricomi uppskattade den andliga övertonen i föreställningen och sade att den talar till det gudomliga inom oss.

De olika numren i föreställningen berättar om seder och gamla legender som har dokumenterats och förts vidare genom Kinas historia. Dansarna visar upp traditionella värden som lojalitet, mod och respekt för det gudomliga på scenen.

Edward Tricomi har haft insyn i kretsen kring New York-baletten så han kan urskilja en hög danskvalitet och teknik.

– Utförandet är helt otroligt. Några av dansarna når verkligen upp till väldigt höga höjder när de gör en split.

I klassisk kinesisk dans kombineras hopp- och snurrtekniker, rörelser, poser och dansarnas förmåga att uttrycka djupa känslor. Den kombinationen av tekniker är det som skiljer det här kompletta danssystemet från balett. Dansarna presenterar berättelser om deras traditionella arv utan att säga ett enda ord. Tack vare det här universella språket kan publik över hela världen förstå och njuta av kinesisk kultur.

Edward Tricomi är en av världens främsta frisörer, som har arbetat med många kändisar, från Mick Jagger till Jimmy Fallon. Det sägs att en av hans frisyrer inspirerade Tim Burton när han gjorde filmen ”Edward Scissorhands”.

– Så småningom kommer Kina att ha de här danserna och artisterna där, avslutade han.

Sherry Dong och Arleen Richards rapporterade

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.