Giftiga smycken säljs i Sverige
Greenpeace-aktivister uppmanar en Toys R Us butik i Hong Kong att ta bort de farliga leksakerna från butiken. Korgen är full av leksaker som innehåller PVC (polyvinylklorid), ett giftigt ämne som gör att plasten blir mjuk och smidig. (Foto: AFP/Frederic J. Brown)


Kemikalieinspektionen varnar för billiga smycken för barn.

I USA har en fyraårig flicka avlidit efter att ha svalt delar av ett smycke med hög blyhalt. Samma smycken säljs i Sverige.

-Det är en uppenbar risk. Det handlar om billiga bijouterier som har barn som målgrupp, säger Erik Gravenfors, utredare hos Kemikalieinspektionen.

Det finns gott om varor med kemikalier som kan vara farliga för barn på den svenska marknaden, enligt Kemikalieinspektionen. De blyhaltiga smyckena är en av riskprodukterna. Det handlar om gjutna och lödda smycken. Tester har visat att de innehåller 20 till 40 procent bly. Smyckena har ofta en guldliknande yta.

I USA och Japan har det konstaterats förgiftningsfall. Flickan som avled i USA hade fått i sig delar av ett halsband.

I Sverige finns inga lagar som stoppar försäljning av smycken som innehåller bly. Kemikalieinspektionen kan komma att föreslå för regeringen att detta införs.

Bly från tennsoldater

Bly har upptäckts i andra konsumentprodukter. Tennsoldater med tillhörande utrustning, som fortfarande finns till försäljning, kan avge blyångor vid gjutning.

Kemikalieinspektionen lägger i dagarna fram en rapport till regeringen om hur riskerna för barn kan minskas. Utöver blyet uppmärksammas andra ämnen som kan orsaka förgiftningar bland barn.

Ett problem för kemikalieindustrin är säkerhetskorkarna som inte alltid fungerar. Tändvätska och lacknafta förvaras i plastflaskor som barn kan skruva upp.

Korkens spärr fungerar som den ska i en tom åtdragen flaska. När vätskorna hällts i reagerar tändvätskan eller lacknaftan med plasten och spärren sätts ur funktion. Om då korken inte är tillräckligt åtdragen kan barn skruva upp korken och få i sig innehållet.

Kemisk lunginflammation

En olycka av den här typen inträffade i Sverige för drygt ett år sedan. En pojke var med sin pappa i en sportaffär. Han sade till sin far att han var törstig, men när han inte fick något att dricka skruvade han upp en flaska med vallaborttagningsmedel. Efter det fick pojken kemisk lunginflammation och hamnade på sjukhus, berättar Christina Rudin Snöbohm, utredare hos Kemikalieinspektionen.

Ett annat riskämne som regelbundet upptäcks i myndighetens kontroller är mineralolja. Det kan orsaka kemisk lunginflammation om ett barn får i sig det.

Mineraloljan kan finnas i varor som riktar sig till barn, som tandborstmuggar eller pennor av genomskinlig plast. Oftast används vanligt vatten, men ibland är det i stället mineralolja. Särskilt i de fall då varan innehåller två flytande ämnen med olika färger.