Gifter i importerade kinesiska brytbönor
Bönor, en i raden av förgiftade varor som hittats bland importerade varor från Kina. (Foto: AFP/Saul Loeb)


I Japan har man funnit höga halter av giftet diklorvos i frysta brytbönor från Kina. Produkten innehöll 34 500 gånger högre halt av kemikalien än den fastställda säkerhetsnivån.

I ett akut tillkännagivande den 15 oktober meddelade Japans hälsoministerium att de kraftigt förgiftade brytbönorna tillverkats av Beihai Foodstuff Company i Yantai som ligger i Sahndongprovinsen i Kina. 

En japansk kvinna fördes till sjukhus efter att ha ätit av de förorenade bönorna den 12 oktober, enligt den japanska nyhetskällan Asahi Shimbun.

En preliminär utredning som polisdepartementet gjort visar på att det inte fanns några tecken på att produkterna förgiftats med avsikt, eftersom plasförpackningarna varit intakta. En japansk detaljhandel som importerat varan har återkallat alla 55 760 förpackningar med brytbönor från 331 matbutiker. 

Upptäckten gjorde stora rubriker i Japans största medier och regeringssekreteraren Takeo Kawamura hävdar att den kinesiska regimen bett honom om information om det inträffade.

Detta är inte första gången som förgiftade kinesiska produkter importerats till Japan. I januari förra året orsakade förgiftade kinesiska dumplings rädsla i Japan. Mat som innehåller melamin-förgiftade mjölkprodukter såsom choklad, frysta äggkakor och bläckfiskbollar har också hittats på den japanska matmarknaden. De förgiftade brytbönorna från Kina har haft ytterligare negativ inverkan på matindustrin och väckt oro angående säkerhetsfrågor rörande Kina-producerade matprodukter.

Premiärministern Aso sade på en presskonferens den 15 oktober att han skulle ta upp frågan om matsäkerhet med Kina. Han sade även att förgiftad mat från Kina upptäckts flera gånger i år och att det finns ett fundamentalt problem med Kinas regler för matproduktion.

Diklorvos kemiska benämning är 2,2-diklorovinyl dimetylfosfat.

Översatt från engelska: