Gerillaledare invald i Sri Lankas parlament
De tamilska tigrarnas (LTTE) forne ledare Vinayagamoorthi Muralitharan, mer känd som "Colonel Karuna" 9 mars 2004 på gerillabasen i Batticaloa-distriktet i östra Sri Lanka. (AFP/Getty Images)


Vinayagamoorthi Muralitharan, mer känd under namnet Karuna, valdes tisdagen den 6 oktober in i Sri Lankas parlament. Karuma var tidigare gerillagruppen ”de tamilska tigrarnas”(LTTE) främste ledare och är misstänkt för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Amnesty International säger i ett pressmeddelande att de uppmanar parlamentet att genomföra en misstroendeomrästning mot Karuna som valdes in som parlamentsledamot för United Party Freedom Alliance (UPFA).

I dagsläget är Karuna ledare för en utbrytarfraktion ur LTTE. Under sin tid som befälhavare i LTTE anklagas han för att ha begått allvarliga krigsförbrytelser. Bland annat ska han ha rövat bort hundratals barn och ungdomar som utnyttjas som barnsoldater och för allvarliga övergrepp mot civilbefolkningen.

– Karuna borde ställas inför rätta. Det faktum att en misstänkt krigsförbrytare ska få tillträde till parlamentet sänder ut ett skrämmande budskap – att krigsförbrytelser faktiskt belönas istället för att utredas och straffas. Det bidrar till att främja den straffrihet som har utmärkt hanteringen av den här konflikten under årtionden, sade Sam Zarifi som är chef för Amnsetys Asien- och Stillahavsavdelning.

LTTE är en väpnad gerillagrupp som sedan 1983 strider för en självständig tamilsk stat i Sri Lanka. Karuma lämnade LTTE och bildade en utbrytargrupp som sedan i april 2004, med stöd av Sri Lankas armé, har verkat för att utmana LTTE i östra Sri Lanka.

I november förra året häktades, åtalades och dömdes Karuma för immigrationsförseelser. Han var då bosatt i Storbritannien. Den 3 juli 2008 deporterades Karuma ur landet.

– Genom att misstroendeförklara Karuna, och genomföra en officiell utredning samt att göra fallet till en rättsak, skulle parlamentarikerna försäkra Sri Lankas medborgare om att de (regeringen) är hängivna ett upprätthållande av säkerheten, menade Zarifi.