General Yue Fei - en bestående symbol av lojalitet i kinesisk historia
General Yue Fei är symbol av lojalitet som bestått. (Illustratör: Yeuan Fang, Epoch Times)


En av Kinas mest berömda generaler är Yue Fei som levde mellan åren 1103 och 1142, vilket inföll i slutet av Norra Songdynastin. Yue Fei är inte bara känd för sina militära framgångar, utan också för sin höga etiska standard. I Kinas historia är han en bestående symbol för lojalitet.

Yue Feis barndom var långt ifrån perfekt. Han hade inte råd att gå i skolan på grund av fattigdom. Han hade dock en intensiv önskan att lära sig, vilket imponerade på en gammal kampsportsutövare som tog sig an honom som gratiselev. Yue Fei svek inte sin lärare. Med stor flit och tacksamhet blev han lärarens favoritelev i både litteratur och kampsport.

När Yue Fei blev myndig fick han en gåva, en armborst, som kallades ”gudomligt beväpnad” av hans lärare. Det var ett erkännande av hans enastående färdigheter i bågskytte. När hans lärare avled sörjde Yue Fei honom djupt. Den ”gudomligt beväpnade”-armborsten följde med honom under hela hans liv.

År 1127 anföll Jurchens Norra Songs huvudstad Kaifeng och kejsaren, hans far och hundratals av palatsets ämbetsmän togs till fånga. Kejsarens yngre bror flydde över Yangtzefloden och upprättade Södra Songs regering. Samma år anslöt sig Yue Fei till Södra Songs styrkor och blev officer. Från 1128 till 1133 led Södra Songs styrkor många nederlag i striderna mot Jurchens. Yue Fei var dock obesegrad och han blev en nationell symbol för hopp under svåra tider.

När Yue Fei tog befälet över en stor styrka var han sträng mot sina soldater och förbjöd dem att dra nytta av vanligt folk i de städer som de passerade. Hans armé blev känd som Yues armé av ”Ingen plundring även om de så svälter ihjäl, ingen plundring även om de så fryser ihjäl”. Utöver den strikta disciplinen var Yue Fei också känd för att skydda och ta hand om sina soldater.

I striderna såg soldater Yue Feis stor tapperhet när han gick i fronten för soldaterna. Utanför slagfältet kunde han personligen se till att hans soldater fick medicin när de blev sjuka. Om de dog i strid, hjälpte han deras familjer. När Yue Fei fick ta emot belöningar från det kejserliga hovet delade han förmögenheten med sina soldater.

Förutom sina egna soldater var Yue Fei också känd för att skydda den civila befolkningen. Flera år efter att den nya Södra Songdynastin hade etablerats, sändes Yue Fei iväg för att dämpa ett uppror. Det gjorde han, men efter att upproret var krossat beordrade kejsaren av Södra Song att alla i staden skulle avrättas. Yue Fei tvekade och vädjade flera gånger om att vanliga medborgarnas liv skulle skonas. Han övertygade till slut kejsaren att bara avrätta dem som hade anstiftat upproret. Stadens folk var mycket tacksamma för att Yue Fei hade räddat deras liv.

År 1133 gav kejsaren honom en banderoll där det stod: ””Yue Fei, den högsta lojaliteten” för att hedra hans omsorg om människors väl samt lojalitet till tronen.

Från 1134 till 1140 påbörjade Yue Fei offensiven att återta många ockuperade områden i Yangtzeflodens södra del. Yues armé blev Södra Songregeringens huvudstyrka, välkänd för sin tapperhet. En gång när omkring 300 soldater i Yues armé, ledda av en officer, plötsligt mötte Juchens elittrupper på 6 000 soldater och kavalleri på 1000 man, kämpade de hårt till utan att gripas av panik sista blodsdroppen.

Ingen av dem överlevde
slaget men Juchen drabbades av en förlust på nästan 1000 soldater. Två lådor med pilhuvuden av järn samlades upp efter kremeringen av den ledande officerens kropp som hittats på slagfältet.

Kort efter denna strid besegrade 800 soldater, ledda av Yue Feis 22-årige son, över 100 000 Jurchens soldater vilket tvingade dem att fly. När understödsstyrkan kom hittades de överlevande soldaterna i Yues armé badande i blod, från hjälmar, rustningar och lansar. Jurchens arméns ledande general sade med en djup suck: ”Det är lättare att flytta ett berg än slå Yues armé!”

Yue Feis försök att återfå alla de förlorade territorierna och hans bedrifter skapade avundsjuka bland flera ämbetsmän nära kejsaren. Ledda av ministern Qin Hui som förespråkade ett fredsavtal med Jurchens, fick de kejsaren att tro att Yue Fei kanske skulle bli för stark och farlig om han var långt från huvudstaden.

År 1141, strax efter att ha besegrat Jurchens armé nära Kaifeng och förberett sig för att återta den gamla huvudstaden, tvingades Yue Fei att återvända till palatset. Detta utelämnade de områden han hade säkrat att återerövras av fientliga arméer. Yue Fei sägs ha anmärkt: ”Tio års ansträngningar förstörda på ett ögonblick”.

Tyvärr var Yue Feis bekymmer inte slut med hans återkomst till palatset. Han blev av med sina maktbefogenheter och ett år senare dömdes han av en domare, som kontrollerades av Qin Hui, till döden på falska anklagelser.

Yue Fei var 39 år gammal när han dog. Berömt är det han en gång sade: ”Ett land kommer att njuta av fred när ämbetsmän inte lockas av pengar och militärer är inte rädda att offra sina liv när de kämpar för landet”. Tyvärr misslyckades kejsaren av Södra Songdynastin att förstå detta.

Ref. www.shenyunperformingarts.org/learn