Gena över stad och vatten
Så här kan amfibierfarkosten Gena komma att se ut i framtiden. (Bild: KTH)


Från Lidingö till Nacka på tio minuter? Det kan bli verklighet med KTH-studenternas nya amfibiefarkost Gena. Farkosten som kan gå på både land och vatten kan i framtiden komma att spara både tid och miljö för pendlande stockholmare.

– Vi tycker det är dumt att inte utnyttja allt vatten vi har här i Stockholm. Dessutom skulle farkosten kunna lätta på trafiken i innerstaden och därmed minska trycket på miljön, säger Mårten Nilsson som är en av de som arbetar med projektet.

Med Gena kan man ta den snabbaste vägen genom staden, över både land och vatten. Det tre meter långa fordonet är byggt på ett katamaranskrov i kolfiber och utformat för att kunna bära en vuxen förare och en passagerare på upp till 15 år.
På land drivs Gena av två elmotorer och i vattnet går den via en eldriven båtmotor.

En förutsättning för att projektet ska bli verklighet är att det byggs ramper runt om i staden så att man kan köra i och ur vattnet. En annan är att stadens politiker gillar idén.

– Vi vill få Stockholms stad att börja tänka i de här banorna. För några år sedan fanns förslag om att ha en sjöbuss, men det lades ner. Nu hoppas vi på det här i istället, säger Mårten.

Gena kommer endast vara anpassad för inre vattendrag och ska inte användas på havet. Körkort kommer troligtvis inte att behövas eftersom man satsar på att klassa fordonet som moped.

– Under våren 2008 ska vi konstruera en prototyp. Vi hoppas kunna presentera vårt koncept och visa upp en modell under båtmässan våren 2008, säger KTH-studenten Robert Fedor.