Gates ville bomba Nicaragua
UNITED STATES, Washington : USA:s demokratiska senator från Michigan, Carl Levin (H) möter nominerade försvarsministern Robert Gates 20 November, 2006 vid Capitol Hill i Washington, DC. AFP PHOTO/Karen BLEIER


Mannen som är tänkt att bli USA:s näste försvarsminister föreslog på 1980-talet flyganfall och en hamnblockad mot Nicaragua, visar dokument som blivit offentliga i Washington.

Förre underrättelseagenten Robert Gates skissade förslagen i en promemoria till sin chef, dåvarande CIA-chefen William Casey, den 14 december 1984. Gates har nominerats av president George W Bush som ny försvarsminister efter Donald Rumsfeld, som fick gå efter republikanernas valnederlag den 7 november.

Demokraternas maktövertagande i kongressen anses beror på väljarnas missnöje med Irakkriget och presidenten presenterade Gates som en förändringskraft i Pentagon. Men de hittills hemliga dokumenten visar att Gates tillhör hökarna som snarare förespråkar militärinsatser framför diplomatiska finesser.

Gates promemoria inleds med en bitter översikt över USA:s politiska motgångar i Kuba, Vietnam och Angola. Han misstänker att ”halvhjärtade halvmesyrer” kommer att leda till samma resultat i Nicaragua.

Gates erkänner att USA:s stöd till högerrebellerna Contras i Nicaragua inte fått avsedd effekt. Han skriver att USA:s mål nu bör bli att öppet försöka få sandinistledaren Daniel Ortega på fall. Ortega röstades bort av det nicaraguanska folket 1990, men återvann nyligen presidentposten i ett demokratiskt val.

Gates föreslog 1984 en fyrpunktsplan för att radera ut vad han beskrev som ”ett andra Kuba i Centralamerika”. Med flyganfall skulle en avsevärd del av Nicaraguas militära upprustning förstöras, i synnerhet stridsvagnar och arméhelikoptrar. Dessa flygräder skulle åtföljas av en muntlig varning till Kuba och Sovjetunionen att USA inte tänker tillåta fler vapenleveranser till Managua.

För att se till att hotet efterlevdes skulle USA överväga hårda ekonomiska sanktioner mot Nicaragua, möjligen en flottblockad av landets hamnar. Enligt planen skulle USA bryta de diplomatiska kontakterna med sandinistregeringen för att i stället erkänna en exilregering som skulle få militärt och ekonomiskt stöd.

Det fanns inget bevis för att förslagen möttes av seriöst övervägande eller ledde till åtgärder i president Ronald Reagans regering.