Gao Zhisheng gav intervju
Ett protestmöte till stöd för Gao Zhisheng i Hongkong 2009. (Foto: Mike Clark/AFP/Getty Images)


Under ett möte med journalister från nyhetsbyrån AP på ett tehus i Peking den 7 april, sade människorättsadvokaten Gao Zhisheng att han kommer att upphöra med sin aktivism mot Kinesiska kommunistpartiet i hopp om att kunna kontakta och återförenas med sin familj i framtiden.

Det var den första intervju Gao gett sedan det rapporterades för två veckor sedan att han setts till igen efter att ha varit försvunnen länge. Han hade då telefonkontakt med journalister och anhängare medan han, enligt uppgift, befann sig i bergsretreatet Wutai Shan. Det här var det första tecknet på att hans status som politisk fånge kan komma att förändras.

I februari 2009 kidnappades Gao av kinesiska säkerhetsstyrkor och hölls utan möjlighet till kontakt med omvärlden. Gao, som hyllats av det kinesiska etabliessemanget för sitt juridiska arbete, drog på sig kommunistpartiets vrede för att han allt mer involverade sig i fall som ansågs politiskt känsliga. Det kulminerade i en rad brev till landets ledare där han fördömde vad han ansåg vara en barbarisk förföljelse av Falun Gong-utövare, något han själv undersökt i sitt arbete i norra Kina.

AP menar i sin rapport att mötet med Gao kan ha iscensatts av myndigheterna för att lugna de spekulationer om Gaos mentala och fysiska hälsa som förekommit.

Gaos fall har varit ovanligt på så vis att myndigheterna gjort så lite för att försöka visa upp en fasad av att han behandlats lagligt. Hans 14 månader långa försvinnande och fångenskap kommenterades inte mycket från officiellt håll, förutom en rad motstridiga och emellanåt till synes osanna uttalanden.

Gao har tidigare berättat om när han kidnappades 2007 och hur han bland annat utsattes för elchocker mot könsorganen och brändes i ögonen med cigaretter. Han skrev ett mycket målande brev om de fasor han utsattes för under 50 dagar och hur han vid ett tillfälle försökte begå självmord genom att dunka huvudet mot ett bord för att undslippa lidandet.

– Jag har inte kapaciteten att fortsätta. Å ena sidan på grund av vad jag utsatts för, men även för att detta så svårt drabbat mina närmsta. Detta slutliga val jag gjort kommer efter en process av djupa och noggranna överväganden. Jag kommer söka frid, lugn och ro, sade Gao enligt AP.

Gao ville inte tala om vilka förhållanden som gällde runt hans frihet eller om han ens var fri och ville inte heller kommentera hur han behandlats i den inofficiella fångenskap han befunnit sig i.

Översatt från engelska:
http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/32895/