Gao Zhisheng dömd till 3 års fängelse villkorligt
Människorättsadvokat Gao Zhisheng har dömts till villkorligt fängelse efter att ha skrivit brev till den kinesiska regimen där han belyste situationen för förtryckta grupper. (Foto: Epoch Times)


Domen mot den kinesiske människorättskämpen och advokaten Gao Zhisheng har meddelats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters: 3 års fängelse villkorligt för ”omstörtande verksamhet”. Detta innebär att Gao kan återvända hem till sin familj, som utstått svåra trakasserier under hans frånvaro.

Tidigare i denna vecka rapporterade amerikanska Epoch Times om att hans trettonåriga dotter Geng Ge misshandlats av poliser efter att hon tappat humöret på grund av deras förföljelse och sparkat till en av deras cyklar.

Den belägringsliknande bevakningen av Gao antas fortsätta, men han kommer alltså inte att behöva avtjäna fängelsestraffet om han inte fälls för något annat brott inom fem år. Han har också berövats sina politiska rättigheter i ett år, vilket antas hindra honom från att tala med journalister.

Enligt domen har Gao, med de uppmärksammade artiklar han skrivit, bland annat om kinesiska regimens brott mot Falun Gong-utövare, ”vanhedrat och spridit rykten om Kinas nuvarande regering och sociala system samt konspirerat för att störta regimen.”

Under den långa period som Gao och hans familj trakasserats och övervakats har han utsatts för tre direkta attentat.

Hu Jia, vän till familjen och känd aktivist som även han utsatts för trakasserier och sitter i husarrest, kommenterade till Reuters att han var glad över att Gao slapp sitta i fängelse, och han gav äran för den relativt fördelaktiga domen till aktivister inom och utanför Kina, som gjort Gaos fall så uppmärksammat. Han kallar det ”vår första seger”, kanske med anspelning på de bakslag i form av hårda domar mot dissidenter och människorättsaktivister som fallit nyligen.

Samtidigt betonar han att Gao är oskyldig och att fallet mot honom är en kränkning av hans mänskliga rättigheter. Rättegången mot Gao hölls i hemlighet och hans advokater fick inte närvara och har inte fått träffa honom.