Gao Zhisheng åter "försvunnen"
Geng He blir intervjuad framför en bild av sin make, människorättsadvokaten Gao Zhisheng. Nu meddelas att omvärlden återigen förlorat kontakten med Gao (Foto: Tim Sloan/AFP/Getty Images)


Omvärlden har återigen förlorat kontakten med den välkände människorättsadvokaten Gao Zhisheng, rapporterar Radio Free Asia (RFA).

Det är oklart exakt vad som har hänt, men enligt Gaos fru, Geng He, som bor i USA, förlorade hon kontakten med sin make den 30 november. Gaos telefon går inte längre att komma fram på, och Geng He berättade för RFA att hon pratat med Gaos bror, som sade att Gao var hos honom, men att han inte lät henne prata med honom.

Geng He sade att hon trodde att Gaos senaste artikel låg bakom hans ”försvinnande”, och att han och brodern nu pressas av myndigheterna. Gao skrev nyligen en artikel där han gick till hårt angrepp på den sexåriga fängelsedomen mot aktivisten Guo Feixiong.

”Det här var väntat, men de oförtäckta angreppen på mänskligheten från mörkrets makter fortsätter ändå att chockera mig”, skrev han bland annat.

Människorättsaktivisten Hu Jia, som själv förföljs, kontrolleras och trakasseras av myndigheterna, kommenterade till RFA att han trodde att myndigheterna hade stängt av Gaos telefon.

– Vi råkar ofta ut för liknande kommunikationsstörningar, när våra nummer plötsligt ”inte går att nå”, sade han.

Gao, som nu sitter i husarrest i en avlägsen by i Shaanxiprovinsen, har ”försvunnit” på liknande sätt flera gånger sedan han släpptes ur fängelset i augusti 2014, men har inte upphört med sina kritiska skrifter mot kommunistregimen. I november framkom att myndigheterna fortfarande vägrar att låta honom gå till en tandläkare för att ta hand om de svåra tandskador han fått under den tortyr han utsattes för i fängelset.