Gammal galax producerar stjärnor med en makalös hastighet
Artistens bild av den avlägsna galaxen SMM J2135-0102 visar stora ljusstarka moln med en storlek på några hundra ljusår, vilka är platser där stjärnor bildas. (Foto: ESO/M. Kornmesser)


Forskare från Durham University i England har upptäckt en enorm urgammal galax som i det tidiga universum, tre miljarder år efter Big Bang, syns tillverka stjärnor lika stora som vår sol hundra gånger snabbare än vår egen nutida galax, Vintergatan.

På grund av den astronomiska tiden det tar för ljuset att vandra från en särskild himlakropp eller galax till jorden, kan forskare se miljarder år bakåt i tiden. Den här gången har forskare mottagit bilder som existerade för tio miljarder år sedan.

Forskarteamet fann områden med stjärnformationer i en galax med namnet SMM J2135-0102 som lyser hundra gånger starkare än de inom Vintergatan. Fynden tyder på att stjärnor bildades mycket snabbare och mer energiskt i det tidiga universumet, då galaxerna gick igenom perioder med enorm tillväxt.

Forskarna bedömde att galaxens hastighet att producera stjärnor motsvarar skapande av 250 solar per år.

”Den här galaxen är som en tonåring som genomgår en hastig tillväxt,” sade Mark Swinbank, ledande forskare från Institute for Computational Cosmology på Durham University, i ett pressmeddelande.

”Vi förstår inte till fullo varför stjärnor bildas så snabbt men våra fynd tyder på att stjärnor bildades mycket mer effektivt i det tidiga universumet än vad de gör idag”, säger han i pressmeddelandet.

Resultaten från forskningen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Natures nr 21 i mars.

Bilderna erhölls av European Southern Observatorys (ESO) Atacama Pathfinder Experimentteleskop (APEX).

Denna unika forskning, som ger insikt i stjärnbildningsprocessen för det tidiga universumet, finansierades av Royal Astronomical Society och Science and Technology Facilities Council.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/32223/