Gaddafi planerade att döda civila
Ett oidentifierat mål brinner i bakgrunden när en libysk rebell som strider mot Muammar Gaddafi röker en cigarett utanför den östra oljestaden Brega den 5 april 2001. (Foto: Odd Andersen/AFP/Getty Images)


Internationella brottmålsdomstolen (ICC) sade på tisdagen att de har tillräckligt med bevis mot Muammar Gaddafi och hans påstådda planer på att döda civila innan rebellupproret inträffade, rapporterade media.

– Vi har bevis på att personer i regimen planerat hur man ska kontrollera demonstrationer inne i Libyen när konflikterna i Tunisien och Egypten startade i januari, säger domstolsåklagaren Luis Moreno-Ocampo till Reuters

– Gaddafi och hans inre krets försökte dölja den planerade massakern som ett sätt att hantera protesterande människomassor. Planen var från början att använda tårgas och, om det misslyckades, skjutvapen, sade Ocampo till nyhetsbyrån.

FN godkände en flygförbudszon över Libyen för tre veckor sedan vilket har lett till att koalitionen gjort flyganfall mot viktiga militära poster.

ICC sade att de hoppas kunna intervjua den tidigare libyska utrikesministern Moussa Koussa, som hoppade av till Storbritannien förra veckan. Den brittiska regeringen sade att Koussa, som en gång var en nyckelperson i Gaddafis regim, samarbetade och frivilligt svarade på frågor när de talade med honom.

– Det faktum att Koussa hoppade av är intressant eftersom det är ett alternativ man har. Om man inte har makt att stoppa ett brott kan man hoppa av för att visa att man inte är ansvarig, säger Ocampo till Reuters.

Al-Jazeera rapporterade på tisdagen att Gaddafis styrkor har intagit den viktiga oljestaden Brega. Rebellerna tvingades att retirera när de möttes av kraftig eldgivning.

Brigadgeneral Mark van Uhm från Nato sade att de har tagit omkring 30 procent av Libyens militära styrkor, rapporterade al-Jazeera.

Översatt från engelska