Frusen axel – Fråga doktor Kong


Frusen axel betyder att muskler, senor, bursa, ledkapsel och annan mjukvävnad runt axelleden är kroniskt inflammerad, vilket leder till gemensamma sammanväxningar i och utanför axelleden. Huvudsymptomen är smärta och svårigheter att röra axelleden.

Fråga: Min kusin har fått frusen axel (frozen shoulder). Läkaren säger att det kan ta tre år innan man blir bra och att en operation kan behövas. Hur ser den kinesiska medicinen på frusen axel, och hur kan den behandlas? Mvh, Eva

Svar: Frusen axel är en vanlig sjukdom. Vårdguiden 1177.se skriver: ”Sjukdomen utvecklas under flera månader. Så småningom brukar axeln läka av sig själv, även om läkningen tar lång tid. Från att besvären börjar till dess att man är frisk tar det ofta två till tre år.”

Karies – Fråga doktor Kong

För några år sedan fick jag möjlighet att titta på hur en läkare behandlade frusen axel på en vårdcentral i Sverige. Patienten var en ung kvinna som arbetade inom tandvården. Hon behövde lyfta saker med armarna i sitt arbete, men axeln gav henne besvär. Läkaren gav en kortisoninjektion i axelleden och berättade för patienten att injektionen inte kunde bota sjukdomen, bara lindra tillfälligt. Patienten behövde byta arbete, sade läkaren.

Kinesisk medicin tror att brist i lever och njure, samt qi- och blodbrist, orsakar att leden inte får tillräckligt med näring. Detta kombinerat med varaktig trötthet kan göra att köld- och fuktondska invaderar och stannar kvar i axelleden. Efter en tid växer senor samman, vilket gör att leden inte går att röra. Inre brister i inre organ och blodbrist är interna faktorer, och invasion från köld- och fuktondska externa faktorer.

Kinesisk akupunktur kan behandla frusen axel med bra resultat.

Det finns ett känt fall i Brasilien. Lula var Brasiliens president från 2003 till 2011. Lula hade frusen skuldra i mer än 10 år. Han kunde inte lyfta sin arm, och ibland kunde han inte sova på grund av smärtan. Sjukdomen påverkade allvarligt hans hälsa och arbete. Han besökte olika läkare utan att se någon effekt. En läkare rådde honom till operation, men han avböjde. Efter att Lula blev president 2003, träffade han en kinesisk läkare, och ett antal behandlingar senare var hans frusna axel mirakulöst botad. När Lula vinkade fritt med armen på TV, blev folket i Brasilien vittne till effektiviteten hos kinesisk akupunktur. Lula gav efter det starkt stöd åt kinesisk akupunktur i sitt land. Från och med maj 2006 inkluderar Brasiliens hälsominister kinesisk akupunktur i det nationella medicinska systemet och på offentliga sjukhus.

Jag har behandlat ganska många patienter som har frusen axel. De flesta kan lyfta armen efter en behandling. Det finns filmklipp på min hemsida och i min facebookgrupp som visar processen av rekordbehandling, och patienternas leenden när de fick så oväntat bra resultat.

Musarm enligt kinesisk medicin – Fråga doktor Kong

Doktor Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån TKM. Skicka din fråga till doktorkong@epochtimes.se

Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.

Doktor Kong håller ofta kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.


Mest Lästa