"Friheten vinner till slut"
Jimmy Wales, grundaren av Wikipedia, håller tal vid Sun Microsystems utbildningskonferens på hotell Waldorf Astoria i New York 9 mars 2006. (Foto: Mario Tama/Getty Images)


Vid en första anblick kanske Wikipedia verkar likt andra framgångsrika företag inom internetvärlden. Men dess grundare säger att det finns en skillnad: de underkastar sig inte den kinesiska censuren.

Wikipedia, som är ett populärt uppslagsverk på internet är nu en av de 20 mest besökta sidorna på nätet, enligt Alexas ranking.

Webbsidan startades i januari 2001 som ett komplement till det nu nedlagda Nupedia och växte tack vare ett ”wikisystem” som tillåter vem som helst att redigera och lägga till innehåll. Den enorma mängden fri information på sidan har gjort den allt populärare.

När sidan uppmärksammades av den kinesiska censurmyndigheten fick Wikipedia en väntad respons: den blockerades. Men där många andra stora internetaktörer har gett efter för det kinesiska kommunistpartiets censur rörde sig Wikipedia inte ur fläcken. I augusti i år sade grundaren Jimmy Wales offentligt att ”censuren stod i motsats till Wikipedias filosofi” och att ”vi intar en position inom kulturen som jag skulle önska att Google tog”.

Google kom i skottlinjen tidigare i år när man tillkännagav att den kinesiska webbsidan skulle bli föremål för de styrande kommunistiska myndigheternas censur. Kritikerna sade att Google hade brutit mot sin slogan ”Var inte ond”.

Wales kommentar kom vid en tid då Peking blockerat Wikipedia under den längsta perioden någonsin: tio månader. Till slut, den 10 oktober, nästan ett år efter att blockaden började, togs den engelska Wikipedia-sidan i tysthet bort från blockaden, möjligen på grund av press från akademiker och forskare som fruktade att blockaden skulle skada forskningsmiljön.

Den kinesiskspråkiga versionen är fortfarande i blockad.

Epoch Times fick tag på Wales – mannen som Time Magazine nyligen listade som en av de 100 mest inflytelserika människorna i världen.

Epoch Times: Google, Yahoo och Microsoft har samtliga kapitulerat för det kinesiska kommunistpartiets krav på självcensur. Vilken riktning tror du att Wikipedia kommer att ta i framtiden?

Jimmy Wales: Wikipedia kommer aldrig att ta den vägen i framtiden, så länge jag kan förhindra det. Vår krets av passionerade användare skulle aldrig tolerera det. Jag står för någonting viktigt och etiskt: individuella rättigheter

ET: De stora namnen i branschen säger att det är bättre att verka med viss självcensur, med argumentet att det hjälper till att få in det fria ordet i Kina till viss del snarare än ingenting. Vad tycker du om detta?

JW: Jag tycker att detta argument kan låta ganska vettigt, men det är lätt att det blir en ursäkt. Vi stod inför samma typ av frågeställning angående apartheid i Sydafrika… det är bättre att engagera sig produktivt, eller vägra samarbeta överhuvudtaget.

Det viktiga är att allmänheten borde säga följande till de företag som har kompromissat: bevisa för oss att ni gör någonting bra där. Vi kommer inte att acceptera det om det bara är en ursäkt för att tjäna pengar.

ET: Vad tror du skulle hända om Wikipedia var kommersiellt snarare än ideellt? Tror du att självcensuren skulle ha funnits i Wikipedia om resultatet hade varit att man fått tillgång till en ny kommersiell marknad?

JW: Inte om jag skulle vara inblandad. Mitt vinstdrivande företag Wikia kommer inte heller att samarbeta med censuren. Detta är en personlig, etisk fråga för mig.

ET: Tror du att det kinesiska kommunistpartiet skulle sätta in resurser för att manipulera de artiklar på Wikipedia som framställer dem i dålig dager? Hur skulle du stoppa det?

JW: Det är egentligen inget problem. Det finns en stark krets som tror passionerat på neutralitet och transparens och öppenhet. Den kinesiska regeringen är välkommen att bidra till Wikipedia… på samma basis som alla andra.

ET: Flera journalister på Epoch Times har gripits i Kina för att de avslöjat den sanna naturen hos kommunistregimen och brotten mot de mänskliga rättigheterna där. Peking skärper också sitt grepp över annan media. Tror du att vi snart kommer att få se förändringarnas vindar i Kina?

JW: Ja, det tror jag. Jag tror att friheten vinner till slut, eftersom det moraliska är det praktiska. Och den kinesiska regeringen kommer till slut att inse att de skadar sig själva och sitt eget folk med sin helt opraktiska censurpolicy.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/news/6-10-26/47368.html