Frihandelsavtal mellan Nya Zeeland och Kina väntas i år
Nya Zeelands utrikesminister Winston Peters på väg till andra dagens ministermöte under APEC-mötet. (Foto: The Epoch Times)


Utrikesminister Winston Peters säger att Nya Zeeland skulle kunna träffa ett frihandelsavtal med Kina innan årsskiftet.

Om allt går enligt planerna hoppas handelsminister Phil Goff att en överenskommelse snart kan komma till stånd, sade han på torsdagen i förra veckan.

– Det har tagit lång tid. Vi håller på med den fjortonde samtalsrundan på grund av att det är en prototyp – den allra första någonsin.

Endast en dag innan hade Goff gett en tidsfrist till april 2008 för slutförandet av FTA:s (Frihandelsavtal). Ett bilateralt möte med de kinesiska ministrarna på onsdag eftermiddag kan varit orsak till att det blev ett tidigare datum.

Utrikesminister Peters var mindre glad att ge sin uppfattning om FTA med Kina.

– Om min kollega lyckas med att komma dithän som han angett som sin policy, är det bra. Men om ni frågar om helheten… läs programförklaringen – tack så mycket.

Han sade att Kina var en nation som står inför många svårigheter

– De har en explosionsartad befolkningstillväxt, nu 1,2 miljarder människor, och de har enorma problem som de måste lösa.

Kina, som följer med strömmen, förstår att den internationella konsumentmarknaden vill avgöra hur de reagerar och vilka regleringar de fastställer i framtiden.

– Men de stödjer sig på det nuvarande utvecklingsläget och allt vad det innebär.

Peters talade på APEC-mötets presskonferensen i Sydney och försökte till en början att undvika frågor om FTA med Kina.

– Varje gång Nya Zeeland har träffat den kinesiska ledningen har frågan om mänskliga rättigheter tagits upp.

Översatt från version