Freedom House: Burma nu mer fritt än Kina
Burmesiska oppositionsledaren Aung San Suu Kyi hälsar på sina supportrar från en bil vid ett besök i norra Burma den 30 nov 2012. Freedom House rankar nu landet före Kina när det gäller politiska rättigheter, dels för att det har tillåtit politiska val att inkludera medlemmar av National League for Democracy som leds av Suu Kyi. (Ye Aung tors / AFP / Getty Images)


Under årtionden har Burma ansetts vara ett av de mest slutna, isolerade länder i världen, nästan i klass med Nordkorea – med bedrövlig brist på mänskliga rättigheter och med en junta som med järnhand slagit ner nästan alla oliktänkande i landet.

Men situationen har fortsatt att markant förbättras under de senaste åren, trots brist på framsteg inom vissa områden, enligt den amerikanska organisationen Freedom House, som nu rankar det före Kina när det gäller politiska rättigheter, medborgerliga rättigheter och andra friheter. Det är emellertid fortfarande ett ”inte fritt land”, sade organisationen.

Freedom House anser att Burma har gjort framsteg, eftersom det har tillåtit politiska val att inkludera vissa medlemmar av oppositionen National League for Democracy som leds av Aung San Suu Kyi, som tillbringat år i husarrest under den tidigare militärjuntans styre. Organisationen nämner medier, internet och den ekonomiska frigörelsen samt ”det sporadiska frisläppande av politiska fångar” under den nuvarande regeringen som tog makten efter att juntan avstod makten till civila.

”NLD-partiet fick tillåtelse att driva en kampanj med stor frihet och vann nästan alla platser som fanns”, fastslår rapporten från Freedom House. ”Men fortfarande behåller det styrande Union Solidarity and Development Party en överväldigande majoritet i den lagstiftande församlingen och militärens omfattande makt är fortfarande förankrad i konstitutionen och i praktiken”.

Burma, som fick namnet Myanmar i slutet av 1980, fortsätter att hantera konflikter mellan beväpnade etniska minoritetsgrupper, inklusive Kachin, Karen, Shan med flera. Regeringen har också arbetat för att stoppa våldet som utbröt mellan Rohingyas och etniska buddhister i delstaten Rakhine.

”Myndigheterna fortsätter att använda repressiva åtgärder vid demonstrationer, kränka arbetstagarnas rättigheter, begränsa verksamheten i icke-statliga organisationer, tolerera konfiskering av mark och hindra rättsväsendets oberoende”, fastslås det.

Men inom ”alla dessa kvarstående problem har Burma nu passerat Kina både när det gäller politiska rättigheter och medborgerliga rättigheter”, enligt rapporten som hänvisar till kinesiska kommunistpartiets regims engagemang för censur, övervakning, förföljelse och andra brott mot mänskliga rättigheter.

Sarah Cook, forskare vid Freedom House, säger till Radio Free Asia att Burma flyttats upp från placeringen 7, den lägsta rankningen, till 6 under 2012. Dess medborgerliga rättigheter flyttas från 6 till 5. Kina är fortfarande nummer 7 när det gäller politiska rättigheter och nummer 6 när det gäller de medborgerliga rättigheterna, enligt rapporten.

Eftersom Burma fått mer mötesfrihet och yttrandefrihet under det senaste året, varnade Cook att landet fortfarande måste göra några grundläggande förändringar i sin regering.

De friheter som vunnits ”är nycker från myndigheterna, utan några institutionella förändringar som skulle förhindra en tillbakagång om de politiska vindarna ändras”, säger hon till medier.

Freedom House listar 195 länder som ”fria”, ”delvis fria” eller ”inte fria.” Burma, Kina och 45 andra länder anses inte fria, inklusive Ryssland, Kuba, Iran och Saudiarabien.

”Kina förblir ett av de mest förtryckande länderna i världen, och är i själva verket hem för över hälften av människorna i världen som lever i ett land som rankas inte fritt”, säger Cook.

Översatt från engelska