"Fredspriset borde ha tilldelats en kinesisk dissident"
Eu-parlamentets vice ordförande Edward McMillan-Scott bredvid den fängslade människorättsadvokaten Gao Zhishengs porträtt. (Foto: Mike Clark/Getty Images)


EU-parlamentets vice ordförande Edward McMillan-Scott är besviken över att Nobels fredspris inte tilldelades någon av de två fängslade kinesiska dissidenterna som var nominerade. 

Bland favoriterna till Nobels fredspris 2008 var den kristne människorättsadvokaten Gao Zhisheng och demokratiförespråkaren Hu Jia. Fredagen den 10 oktober meddelade dock kommittén att priset gått till Finlands före detta president och FN-sändebud Martti Ahtisaari. 

Gao Zhisheng har försvarat personer som utsatts för förtryck i Kina, främst Falun Gong-utövare som den kinesiska regimen  förföljt sedan 1999. För ett år sedan skrev Gao ett öppet brev till Edward McMillan-Scott som är vice ordförande i EU-parlamentet. Brevet beskrev och fördömde det kinesiska kommunistpartiets kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Kina och framförde även kritik mot västvärldens passivitet.

Demokratiförespråkaren Hu Jia som har ett stort engagemang för miljöfrågor samt HIV/AIDS i Kina, påvisade korruptionen kring de olympiska spelen och greps 27 december 2007 av de kinesiska myndigheterna. Han avtjänar nu ett tre och ett halvt år långt fängelsestraff.

McMillan-Scott menar att, i och med att fredspriset inte tilldelades en av de kinesiska dissidenterna, utan till Ahtisaari så har man gått miste om ett tillfälle att uppmuntra till reformer i Kina.

– Det är en besvikelse att Nobels fredspriskommitté misslyckats med att betona graden av brutalitet på Kinas olympiska nedslag då de gav priset till en pensionerad politiker som redan innan var välavlönad för sina bemödanden men som inte gjort några betydande personliga uppoffringar, sade McMillan-Scott.

Samma vecka som det beslutades om vem som skulle få fredspriset meddelade McMillan-Scott att källor i Kina skickat honom information om att Gao och hans familj utsätts för tortyr.

– I morse fick jag tillförlitlig information inifrån Kina om att Gao, hans hustru och unga dotter och son torteras i Daxing-området i Peking, sade McMillan-Scott.

– Brittiska och franska diplomater [har tidigare] försökt att besöka Gaos familj efter att en mellanhand lämnat rapporter till mig tidigare i år, om att han hade torterats oavbrutet i 44 dagar och försökt att ta livet av sig två gånger.

McMillan-Scott har som privatperson försökt att få Gao frigiven med hjälp av en rad internationella sammanslutningar och har framhållit de båda kinesiska dissidenterna som kandidater för fredspriset. 

– Jag är medveten om att det förekommit intensiva diplomatiska påtryckningar från Peking efter de rapporter – som välkomnats i hela världen – om att kinesiska dissidenter nominerats, sade McMillan-Scott.

– De tusentals nedtystade röster som finns i Kina representerar ett enormt lands framtid och jag är stolt över att ha burit facklan för Gao och Hu och deras ledare sedan jag först fick kontakt med dem för två år sedan.

Fotnot: McMillan-Scott har grundat EU:s ”Democracy and Human Rights Instrument”.

Översatt från engelska: