Franska studenter och fackföreningar kallar till strejk
Franska studenter fortsatte på måndagen sina protester mot försämringarna i anställningstryggheten, efter helgens omfattande demonstrationer i Paris. (Foto: Thomas Coex AFP)


Efter helgens omfattande studentdemonstrationer i Paris, uppmanade President Chirac i måndags parterna att inleda samtal för att förbättra det kontroversiella lagförslaget om minskat anställningsskydd för ungdomar under 26 år.

Chirac sade att han kommer att godkänna lagförslaget eftersom det är regeringens och parlamentets begäran.

Samtidigt planerar franska studenter och fackföreningar att trappa upp konfrontationen med Dominique de Villepins regering. I ett gemensamt uttalande gjorde de ett upprop till en dags generalstrejk och demonstrationer den 28 mars.

Parlamentet beslutade den 9 mars att införa den så kallade CPE- (första arbetskontrakt) lagen som bland annat ger arbetsgivare rätt att utan anledning avskeda ungdomar anställda under ett två års provanställning. De Villepin som är pappa till lagförslaget sade att syftet är att få bukt med den höga arbetslösheten bland ungdomar, som uppgår till 20 procent och 40 procent i de fattiga områdena. Lagen kommer träda i kraft när president Chirac har godkänt den.

Motståndarna sade att lagförslaget urholkar dagens anställningsskydd som tillåter maximalt sexmånaders provanställning.

Över 500 000 tusen personer demonstrerade på gatorna i över 160 städer runt om i Frankrike, enligt polisens uppgifter. Organisatörer anger upp till 1,5 miljoner deltagare. Flera studenter och poliser skadades. Många har gripits.

Situationen påminner om 1968, då landsomfattande demonstationer mot en lag om försämringar i anställningstryggheten hade initierats av studenterna, vilket ledde till att dåvarande presidented Charles de Gaulle tvingades avgå ett år senare.